Pon21092020

Posljednje izmjene04:07:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Sport Vijesti iz sporta Karate Video: Karate klub Lepoglava

Video: Karate klub Lepoglava

karate-n

Tradicija karatea u Lepoglavi započela je prije više od 30 godina, točnije 30. lipnja 1980. godine kada je osnovan Karate klub Lepoglava. Svih tih godina kroz klub je prošlo više od osamsto članova svih dobnih skupina, a na treninge članovi još uvijek dolaze ne samo iz Lepoglave već i susjednih gradova i općina.

Kvalitetan rad i naporni treninzi stvorili su trinaest majstora karatea, a neki od njih, poput dugogodišnjeg tajnika kluba Vladimira Ivanuše, nositelja petog dana, i trenera Željka Breškog, nositelja trećeg dana, i danas su aktivni u klubu te stečeno znanje i vještine prenose na mlađe uzraste. Lepoglavski karatisti u trideset su godina rada kluba ostvarili zapažene rezultate kako na županijskim, regionalnim i državnim, tako i na međunarodnim turnirima.

Najtrofejniji su gradski klub, a članovi su ukupno trinaest puta bili proglašeni sportašima godine. Danas klub broji pedesetak članova, najviše u kategoriji mlađih dobnih skupina od pet do sedamnaest godina i nešto manje članova starijih dobnih skupina. Klub ima i svoju podružnicu u Kamenici gdje trenira desetak djece. Svi oni redovito sudjeluju na natjecanjima lige Sjeverozapadne Hrvatske koja obuhvaća šest županija, međužupanijskoj ligi Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije te na državnim i međunarodnim turnirima i prvenstvima.

Najuspješniji mladi karatist je Mario Slivar koji trenira već devet godina i trenutno je vlasnik smeđeg pojasa. Četiri školovana trenera s mlađim dobnim skupinama rade na savladavanju osnova i uvježbavanju kate, odnosno borbe sa zamišljenim protivnicima. Stariji karatisti treniraju i natječu se u borbama. Jedan od trenera je Željko Breški, bivši regionalni prvak u teškoj kategoriji u juniorskoj kategoriji, a odlične je rezultate ostvario i kao senior sudjelovanjem na međunarodnim turnirima. S djecom radi otkako se prestao natjecati, i kako tvrdi, zadovoljan je velikim interesom mladih u Lepoglavi za karateom.

Karate je borilačka vještina koji pozitivno djeluje na pravilan fizički i psihosocijalni razvoj. Njime se osnažuju duh i tijelo te razvija koordinacija pokreta. Za bavljenje karateom potrebna je samo velika količina volje i upornosti. Suprotno uvriježenom mišljenju, karate nije opasan sport. U njemu nema udaraca punom snagom, već samo naznaka udaraca. Ozlijede su vrlo rijetke i događaju se u manjoj količini nego u ostalim sportovima. Stečene vještine služe samo za samoobranu, stoga je i samokontrola vrlo bitna.

Optimalan početak bavljenja karateom je uzrast od sedam godina, iako se kroz određene programe i oblike vježbi mogu uključiti i mlađi uzrasti. Kod osnova tehnika uče se pojedinačni udarci, blokovi, stavovi i slično, a kasnije se prelazi na kate. Discipliniran rad i vrijedno treniranje ključ su uspjeha svakog karatista, a upravo je to ono što lepoglavski treneri prenose mlađim generacijama.

Za razliku od brojnih sportskih klubova, Karate klub Lepoglava nema financijskih poteškoća. Odlazak na turnire i natjecanja financira se dijelom iz gradskog proračuna, ali i iz klubskih članarina. Mladi lepoglavski karatisti tako će uskoro odmjeriti snage na turniru u Konjšćini krajem veljače, gdje će biti održan turnir namijenjen prvenstveno onim najmlađim skupinama koje tek stječu iskustvo u natjecanjima.