Sri08072020

Posljednje izmjene03:36:25 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Sport Vijesti iz sporta Ostalo PLANINARENJE Obitelj Štefičar na najvišem vrhu Hrvatske

PLANINARENJE Obitelj Štefičar na najvišem vrhu Hrvatske


Kao i svake godine kad im se pruži prilika, obitelj Štefičar - Ivan, Mirjana, David (15) i Leon (9), svi članovi Planinarskog društva "Pusti duh“" iz Lepoglave, dio godišnjeg odmora na Jadranu odvoji za planinarenje. Proteklih godina to je većinom bilo planinarenje po Velebitu, dok su se Štefičari ove godine odlučili za malo duži izlet.

Krenuvši s otoka Vira, gdje borave na godišnjem odmoru, proteklog su vikenda u Zadru pokupili prijatelja Tomislava Brkića tea otišli do Knina i dio vremena odvojili za razgledavanje kninske tvrđave i grada Knina.

- U popodnevnim satima smo se, relativno dobrom makadamskom cestom, uputili prema obroncima Dinare. Autom smo prešli makadama koliko se moglo, a nakon toga slijedilo je pješačenje do planinarskog doma Brezovac u trajanju od oko dva sata. Do doma smo stigli predvečer, smjestili se, večerali i rano legli na spavanje. Plan je bio rano ustati (oko četiri sata ujutro) da barem jednim dijelom izbjegnemo najveću vrućinu tijekom uspona i silaska, i popeti se na najviši vrh Hrvatske – Sinjal (1831 metara). Kako smo planirali tako je i bilo. Na uspon smo krenuli nešto prije pet sati ujutro, još po mraku. Vrijedilo je tako rano ustati, ne samo zbog vrućine, nego i zbog jednog od najljepših izlazaka sunca. Kretali smo se solidno brzo, uspon nije bio pretežak pa smo već oko 7.15 sati svi bili na vrhu. Proveli smo gore oko sat vremena uživajući u prekrasnim vidicima, nešto pojeli i krenuli natrag prema planinarskom domu Brezovac. Sunce je već dobro grijalo, no dijelovi silaska su bili u sjeni, a dio je prolazio šumom pa nije bilo prevruće. U dom smo se vratili oko 10 sati, malo odmorili i krenuli prema autu (još nekih 2 sata hoda). Tu nas je ipak „zakačio“ najtopliji dio dana, ali to nam nije preteško palo jer smo svi bili sretni i zadovoljni napravljenim usponom na najviši vrh Hrvatske – opisao je uspon na najviši hrvatski vrh Ivan Štefičar.