Pon25012021

Posljednje izmjene11:11:59 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Using Joomla! Using Extensions Components Content Component Article Categories AKTUALNO Kraj suradnje TKIC-a i NUM-a?

AKTUALNO Kraj suradnje TKIC-a i NUM-a?


Posljednjih dana, posebice nakon što je na Gradskom vijeću postavljeno pitanje o odnosu TKIC-a (Turističko kulturno informativnog centra) i NUM-a (Nezavisne udruge mladih) odnosno o trzavicama koje su se među njima pojavile, na društvenim se mrežama uvelike raspravlja o nastalim razmiricama.

Izdaju se priopćenja koja se komentiraju i teško je praviti se da se ne događa ništa važno s obzirom na to da je u tom "sukobu" s jedne strane javna gradska tvrtka, a s druge jedna od najaktivnijih gradskih udruga koja se godinama potvrđuje kao uspješan organizator brojnih aktivnosti na području Grada Lepoglave i rekorder u privlačenju europskog novca među organizacijama civilnog društva u Gradu Lepoglavi.

Sve je počelo kada je jedan od članova NUM-a, Mario Žuliček u objavi na društvenoj mreži prozvao TKIC za nepoštivanje dogovora o raspodjeli dobiti odnosno uskraćivanje dijela dobiti koja je trebala pripasti NUM-u kao organizatoru Jailhouse festivala. Nakon toga, uslijedila je još jedna njegova objava u kojoj proziva direktora TKIC-a Damjana Županića da je zbog njegove prethodne objave kontaktirao pojedine članove NUM-a najavivši im prekid suradnje između TKIC-a i NUM-a. Zaredali su komentari koji osuđuju takav postupak, a nakon toga se rasprava s društvenih mreža nakratko preselila na Gradsko vijeće Grada Lepoglave. Na pitanje vijećnika Siniše Štefičara o tome što se događa na relaciji TKIC – NUM, gradonačelnik Marijan Škvarić je poručio kako se ne želi miješati te je pozvao obje strane da sjednu za stol i dogovorom riješe nastali problem.

Priopćenje NUM-a

Nakon toga reagira NUM i na svojem službenom Facebook profilu objavljuje priopćenje u kojem ističu da su navodi iz prve Žuličekove objave točni.
- Nažalost, navodi koje je iznio u svojoj objavi su točni. Udruga potiče volonterski rad članova, koji za svoj rad nisu plaćeni, s ciljem razvoja društvenog života lokalne zajednice. Sav prihod koji se pritom ostvari usmjerava se u daljnje aktivnosti. Svojim potezom tvrtka (ili pojedinac?) vjerojatno je odlučila namiriti vlastite troškove čime je onemogućena provedba novih aktivnosti. Navedenim je sredstvima moglo biti financirano predavanje ili bilo koja druga edukativna, zabavna ili sportska aktivnost. Stoga smatramo da tim potezom nije zakinuta sama Udruga, već svi građani Lepoglave koji sudjeluju u navedenim aktivnostima – stoji u priopćenju NUM-a koji smatra, a što također navodi u priopćenju, da jednostrana suradnja nije suradnja, već iskorištavanje, posebice volontera koji svoje slobodno vrijeme ulažu u razvoj društvenog života grada Lepoglave.
Priopćenje završava objavom da Nezavisna udruga mladih odbija takvu suradnju jer ne želi da netko proaktivne mlade ljude koji su temelj Udruge koristi u vlastito promicanje.
(Cijelo priopćenje NUM-a).

U međuvremenu u svojoj novoj objavi Žuliček proziva gradonačelnika da kao predsjednik Skupštine TKIC-a ne može stajati po strani.
Svoje stajalište, nakon što su to od njega tražili uključeni u raspravu, iznio je drugi čovjek Grada Lepoglave, zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je rekao da je to što se radi NUM-u pogrešno na više načina i zaslužuje svaku osudu.
- Treba priznati da se sve odigralo kako je navedeno, a za što nemam razloga sumnjati jer su članovi NUM-a, pogotovo ekipa koja vodi udrugu zadnjih godina osobe kojima su integritet i transparentnost sastavni dio sustava vrijednosti koji ih tjera da rade za druge i za bolju lokalnu zajednicu, dok su nekima to eto proste i strane riječi – poručio je Kovač te dodao da odgovornost za ovakvo ponašanje i stanje trebaju preuzeti oni koji su to sve radili i dozvoljavali svih ovih godina.

Priopćenje TKIC-a

Nakon desetak dana šutnje priopćenjem se na svom Facebook profilu oglasio TKIC. U svom priopćenju nudi drugačiju računicu od one temeljem koje je druga strana zaključila da je dobit s Jailhouse festivala krivo izračunata i podijeljena. U priopćenju se navodi niz izračuna - od troška radnika TKIC-a angažiranih u provedbi Jailhouse festivala, najma bine, razglasa, troškova struje, zatim troškova najma stolova i stolaca, korištenja dvorane, reflektora i drugog inventara TKIC-a. Navode se i iznosi koje je NUM dobio za svoje projekte i organizaciju Jailhouse festivala što je posebno razbjesnilo članove NUM-a koji su u komentarima na priopćenje prozvali TKIC da svojata iznose s kojima nema veze i koji su temeljem provedenog natječaja dodijeljeni NUM-u isto kao i drugim udrugama s područja Grada Lepoglave.
U priopćenju TKIC-a navodi se i to da TKIC smatra da se problematika morala i mora riješiti dijalogom koji je u ovom konkretnom slučaju izostao.
- Do tog trenutka bili su brojni sastanci vezani i uz najmanju sitnicu. Da li je ova gotovo savršena suradnja morala biti uništena? TKIC d.o.o. najoštrije osuđuje bilo kakve ucjene od strane pojedinaca, čvrsto osuđuje netransparentno poslovanje i ako je to službeni stav Nezavisne udruge mladih onda TKIC u takvom društvu ne želi poslovati. TKIC d.o.o. je tvrtka, trgovačko društvo koje posluje temeljem Zakona o trgovačkim društvima te smatra da svaki rad zaposlenika treba biti plaćen sukladno Zakonu o radu. NUM-u želimo puno uspjeha u daljnjem radu, organizaciji i provedbi svojih aktivnosti.Ovo je stav SVIH zaposlenih u TKIC-u koji su direktno ili indirektno surađivali sa NUM-om u organizaciji Jailhouse festivala te jedino službeno, točno i brojkama potkrijepljeno priopćenje – stoji u priopćenju TKIC-a
(Cijelo priopćenje TKIC-a).

Na priopćenje TKIC-a zaredali su komentari, većinom ogorčenih članova NUM-a koji su kao volonteri sudjelovali u organizaciji i provedbi Jailhouse festivala. Izrazili su svoju ogorčenost što se omalovažava njihov rad i trud na provedbi brojnih aktivnosti te se ne cijeni njihov volonterizam. Ovakvo su priopćenje nazvali pljuskom u lice i za očekivati da je ovime došlo do kraja suradnje TKIC-a i NUM-a.