Pet03122021

Posljednje izmjene02:56:53 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Ostalo TRADICIJA IZRADE JASLICA Betlehem u lepoglavskim domovima

TRADICIJA IZRADE JASLICA Betlehem u lepoglavskim domovima

Najpoznatiji lepoglavski hodočasnik Josip Uršanić koji je ove godine propješačio put od Lepoglave do Međugorja u svom je domu u Lepoglavskoj Vesi izradio poveće jaslice. Na gotovo četiri kvadratna metra Josip je podigao Betlehem kojem se posebno vesele njegovi unuci.

- Ovakve jaslice u svom domu gradim od 1991. godine. Svake godine prevladava neki drugi motiv pa su tako ove godine jaslice mješavina našeg domaćeg  i betlehemskog krajolika i kuća. Od materijala sam koristio kamen, drvo, siporeks i mahovinu, a tu je i pumpica koja tjera vodu na vodopadu – pojasnio je Josip otkrivši da je ove godine pomalo nezadovoljan veličinom i izgledom jaslica, no svatko tko ih je ima prilike vidjeti složit će se da je Josipovo nezadovoljstvo neopravdano te da je napravio dobar posao.

Zanimljivo je da se u jaslicama nalazi i domaći motiv Lepoglavske Vesi. Riječ je o tamošnjoj kapelici Srca Isusova.
  
Još jedne jaslice plijene pažnju. Svi koji prolaze Mažuranićevom ulicom ne mogu, a da ne uoče jaslice koje je u svojem dvorištu izgradio Stanko Žulić. Riječ o jaslicama u gotovo prirodnoj veličini koje Stanko gradi već niz godina.