Uto30112021

Posljednje izmjene02:56:53 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Ostalo ZANIMLJIVOST U vrtu u centru Lepoglave rastu velike rajčice, a u dvorištu cvate jorgovan

ZANIMLJIVOST U vrtu u centru Lepoglave rastu velike rajčice, a u dvorištu cvate jorgovan


U vrtu dvorišta obiteljske kuće bračnog para Marije i Silvestra Bračko u samom centru Lepoglave, u ulici Ivana Belostenca, povrće, a posebice rajčice, raste do veličina većih od prosjeka. I dok zbog nepovoljnih vremenskih prilika neki od vlasnika vrtova muku muče s pojavom bolesti koje napadaju povrće, Marija i Silvestar s ponosom prate kako njihove rajčice rastu do veličina koja nadmašuju prosjek.

- Evo ove rajčice kad dozore težit će preko jednog kilograma – govori Silvestar Bračko pokazujući na vrtu, koji on i njegova supruga penzioneri marljivo obrađuju, brojne plodove rajčica koje još rastu. I zaista, većina njih, iako još na rastu, teško da mogu stati u šaku.
- Prošle godine bilo je također "kilaša", a ove će ih biti još više – kažu Marija i Silvestar, koji, od kada su u mirovini, veliki dio svoje pažnje, truda i vremena posvećuju vrtu koji im to vraća bogatim urodom.
- Ja većinom odradim pripremu, a supruga se nakon toga brine za povrće koje raste u vrtu – ističe Silvestar otkrivajući kako je njihov vrt pravi eko-vrt. Ne prskaju ga raznim zaštitnim preparatima budući da svojoj obitelji žele osigurati zdravu prirodnu hranu.

A zbog čega povrće u vrtu obitelji Bračko naraste do iznad prosječnih veličina, i to ne samo rajčice jer i krumpir po veličini uvelike odudara od uobičajenog krumpira?
- Ovdje je rahla zemlja koja pogoduje rastu. Potrebno je dobro pripremiti zemlju za sadnju, a u tome važnu ulogu ima kompost kojim dohranjujemo zemlju, a koji je također ekološki. Pripremamo ga samo od pokošene trave i otpadaka povrća iz našeg vrta. Naravno, ne treba isključiti trud i ljubav s kojom obrađujemo naš vrt – otkrivaju tajnu svog vrta supružnici Marija i Silvestar ističući još jedan važan čimbenika uspješnog uzgoja takvog povrća - domaće sjeme.
- Pogledajte paradajz iz domaćeg sjemena i ovaj hibridni. Razlika je uočljiva. Ovaj hibridni ne može se po veličini pariti s ovim iz domaćeg sjemena – ističe Silvestar koji s puno truda i pažnje obrađuje i svoj vinograd, ali i skuplja starine koje mu krase zid terase obiteljske kuće okružene cvijećem. Tu su i stare fotografije njegove Lepoglave.

No, to nije sve. Još jedna neobičnost vezana za dvorište obitelji Bračko je i jorgovan koji ove godine cvate po drugi puta ukrašavajući ne samo dvorište obitelji Bračko već i ulicu Ivana Belostenca uz koju raste.