Pet03122021

Posljednje izmjene02:56:53 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Ostalo ELEMENTARNA NEPOGODA Župan proglasio elementarnu nepogodu i za grad Lepoglavu

ELEMENTARNA NEPOGODA Župan proglasio elementarnu nepogodu i za grad Lepoglavu


Župan Varaždinske županije Predrag Štromar proglasio je, nakon utvrđenih velikih šteta prouzročenih poplavama i klizištima nastalima zbog obilnih kiša, elementarnu nepogodu.
Elementarna nepogoda od poplava proglašena je za 11 općina i tri grada, dok je za devet općina i četiri grada, među kojima i za Lepoglavu, proglašena elementarna nepogoda od klizišta.

Župan je uputio apel gradskim i općinskim povjerenstvima da u roku od osam dana izvrše prvu procjenu šteta te da ih upišu u Registar šteta, a izvješća dostave Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Prema prvim procjenama gradskih službi koje su obišle područje grada Lepoglave nakon obilnih kiša koje su padale u noći sa subote (20. rujan) na nedjelju (21. rujna) i u noći s nedjelje (21. rujna) na ponedjeljak (22. rujna) te tijekom ponedjeljka, utvrđeno je da je klizištima zahvaćena površina od oko 49,5 hektara. Za sanaciju nastalih klizišta, odnosno za vraćanje stvari u prvobitno stanje, trebat će 17 milijuna i 555 tisuća kuna s PDV-om što je više od 75 posto gradskog proračuna.

Ti su podaci dostavljeni Županiji te je zatraženo da, nakon gradskog povjerenstva koje će u roku od osam dana od proglašenja elementarne nepogode razvrstati i utvrditi štete na području grada Lepoglave, teren obiđe i Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta i potvrdi nastalu štetu. Županijsko će povjerenstvo to učiniti u roku od 50 dana te podatke dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarne nepogode i zatražiti sredstava za sanaciju.