Pon25102021

Posljednje izmjene09:44:45 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Ostalo SURADNJA Početak suradnje Lepoglave i sportskih organizacija londonske općine Islington

SURADNJA Početak suradnje Lepoglave i sportskih organizacija londonske općine Islington


Iz londonske općine Islington u Lepoglavu su stigli predstavnici sportske organizacije "Access to Sport Project Islington" te ženskog nogometnog kluba "Islington Borough Ladies Football Club" kako bi predstavili iskustva u razvoju amaterskog i školskog sporta na području ove londonske općine te razgovarali o mogućoj suradnji s Lepoglavom.

Gosti iz Engleske već surađuju, i to u okviru programa Europske unije Erasmus +, s Varaždinskom županijom odnosno županijskim Školskim sportskim savezom i Fakultetom organizacije i informatike na projektu DIVERSE, a u okviru kojeg razvijaju suradnju uvođenjem novih sportskih aktivnosti između srednjoškolskih učenica općine Islington i Varaždinske županije. Kroz projekt se razvija svijest o zdravlju, zdravoj prehrani, bavljenju sportom, multikulturalnosti u današnjem društvu i volontiranjem kao stilom života. U okviru navedenog projekta sportašice iz Islingtona boravile su u Varaždinskoj županiji, a varaždinske sportašice u Londonu.

Budući da postoji interes da se u sličan projekt uključi i Lepoglava, gosti iz Islingtona stigli su u Lepoglavu te za početak predstavili svoja iskustva u razvoju sporta u svojoj općini.
O tome je u Gradskoj vijećnici čelnim ljudima Grada Lepoglave – gradonačelniku Marijanu Škvariću i njegovom zamjeniku Hrvoju Kovaču te tajniku Zajednice sportskih udruga grada Lepoglave Damiru Kužiru kao i predstavnicima organizacija s kojima Zajednica surađuje - Siniši Krajaču iz Hrvatskog olimpijskog odbora i Mariju Medenjaku iz Ministarstva unutarnjih poslova, govorio Michael MacNeill, voditelj razvoja sportskih projekata u Islingtonu.

- Islington je jedno od najsiromašnijih područja Londona u kojem smo prije 13 godina pokrenuli niz programa koji su djeci omogućili da se bave sportom, većinom nogometom, i to na igralištima koja smo u okviru programa izgradili. Osnovali smo i ženski nogometni klub. Financijsku potporu smo, uz lokalnu zajednicu i organizaciju GLL, pri tome dobili i od Nogometnog kluba Arsenal odnosno Zajednice Arsenal. Naime, svi klubovi članovi Premier lige dužni su surađivati s lokalnim zajednicama kao što Arsenal čini s našom. No, važno je istaknuti da mi ne treniramo djecu za Arsenal iako su četiri naše članice postale igračice Ženskog nogometnog kluba Arsenal – pojasnio je Michael MacNeill dodavši da je u sklopu programa organizirano igranje nogometa osobama s posebnim potrebama i onima starije životne dobi.

John Simon iz srednje škole "St. Aloysius", u kojoj su u okviru projekta DIVERSE boravile sportašice iz varaždinske županije, objasnio je kako su sportske aktivnosti organizirane u školama.
- Uz sportske aktivnosti propisane kurikulumom, djeca u školama imaju mogućnost bavljenja sportom i nakon redovne nastave kada u škole dolaze treneri iz raznih sportova. Pri tom je za djecu sve besplatno – rekao je, između ostalog John Simons.

- Sport je u Lepoglavi istaknut kao važan čimbenik razvoja. Naš je cilj da sportske i rekreacijske aktivnosti budu dio aktivnog života svih naših sugrađana koji će potvrditi i naše nastojanje da Lepoglava bude – zdravi grad. Grad zdravih, zadovoljnih i u život zajednice integriranih ljudi, bez obzira na njihove godine ili tjelesne predispozicije. To je prepoznao i European Capitals of Sport Association (ACES Europe) koji je Lepoglavi, kao prvom gradu u Hrvatskoj, dodijelio prestižni naslov – Europski grad sporta 2015. – predstavio je ukratko gostima iz Londona grad Lepoglavu gradonačelnik Marijan Škvarić dok je o sportskim potencijalima govorio njegov zamjenik Hrvoje Kovač.

Nakon susreta i sastanka u Gradskoj vijećnici, gosti iz Londona i njihovi domaćini uputili su se na Sportsko – rekreacijski centar gdje su pratili trening mlađih uzrasta Ženskog nogometnog kluba Lepoglava i mlađih nogometaša Lepoglave.