Pon25102021

Posljednje izmjene09:44:45 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Ostalo PENJANJE Ivan Štefičar iz SPK-a Direkt na tjednu penjanja i planinarstva u Slovačkoj

PENJANJE Ivan Štefičar iz SPK-a Direkt na tjednu penjanja i planinarstva u Slovačkoj


U sklopu projekta sufinanciranog od fonda Europske unije - Erasmus+, u kojem sudjeluje šest planinarskih saveza, održan je drugi od planiranih pet Tjedana planinarstva i penjanja.
Tim Hrvatskog planinarskog saveza sačinjen od 15 članova (instruktori, planinarski vodiči, iskusni penjači te mladi i perspektivni penjači) boravio je na području Visokih Tatri od 18. do 24. lipnja 2017. u društvu timova iz Italije, Češke, Mađarske, Slovenije te domaćina iz Slovačke.
Među članovima hrvatskog tima bio je i Lepoglavčan Ivan Štefičar (član SPK Direkt, instruktor za sportsko i planinarski vodič).

Hrvatski tim krenuo je na put 17. lipnja iz Zagreba za Budimpeštu vlakom te se, nakon zanimljivog dana provedenog u Budimpešti u penjačkoj dvorani "Monkey Boulder" (gdje su i noćili), zajedno s talijanskim i mađarskim timom zaputio put Slovačke-Popradské Pleso, idilične tatranske lokacije s prekrasnim planinskim hotelom smještenim na obali jezera.

Tijekom tjedna, HPS-ov tim sudjelovao je u svim organiziranim aktivnostima projekta, uključujući nastavak provedbe šest stručnih radionica uključujući i radionicu na temu obuke i metodologije, u kojoj je sudjelovao i Ivan, a kojom upravlja Hrvatski planinarski savez. Članovi tima bili su prisutni i na brojnim zanimljivim predavanjima koje je priredio domaćin, Slovački penjački savez JAMES.

Tereni Visokih Tatri pogodni su za visokogorsko planinarenje, planinsko trčanje, bouldering i penjanje granitnih stijena, a članovi hrvatskog tima sudjelovali u svakoj od navedenih planinskih aktivnosti.

Tako je 15 članova hrvatskog tima odradilo 45 zahtjevnih penjačkih uspona od kojih su neki bili na vrhove iznad 2.000 m. Okušali su se na 20-ak bouldera, a obzirom na velike distance, broj prijeđenih kilometara, što trkačkih, što pristupno-odstupnih je bio popriličan.

Osim Ivana Štefičara, sudionici HPS-ovog tima bili su voditelj Dorijan Klasnić, Stjepan Dubac i Vid Fantov iz PDS Velebit, Orsat Kratofil, Antonijo Begić i Vladimir Mesarić iz HPD Željezničar, Jagor Koprek iz HPD Zagreb-Matica, Tea Čalogović i Iva Božić iz HPD Mosor, Vedran Salopek iz SPK Ogulin, Alan Račić PK iz PK Picugi, Barbara Gilić iz SPK Marulianus, Darko Mršnik iz RAK-a  te Kruno Popović iz SPK Grip.