Pet18092020

Posljednje izmjene04:07:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Povijest OBLJETNICA Sjećanje na oslobađanje lepoglavske Kaznionice 1943. godine

OBLJETNICA Sjećanje na oslobađanje lepoglavske Kaznionice 1943. godine


U noći s 12. na 13. srpnja 1943. godine, jedinice 12. slavonske divizije i Kalničkog partizanskog odreda izvršile su uspješan napad na Kaznionicu u Lepoglavi oslobodivši pri tom 100-tinjak političkih zatvorenika - interniraca iz bivše Jugoslavije, sindikalnih vođa i komunista.
U sjećanje na taj događaj, predsjedništvo Udruga antifašističkih boraca i antifašista Ivanec kod obnovljenog je spomenika poginulim borcima narodnooslobodilačke borbe na novom groblju u Lepoglavi  - spomen kosturnici, odalo počast borcima koji su poginuli u navedenim operacijama oslobađanja Lepoglave i Kaznionice.

- Taj je događaj u ono vrijeme imao velik značaj za daljnje oslobađanje zagorskog kraja i širenje narodnooslobodilačkog pokreta – rekao je tom prilikom borac NOB-a Gojko Matić prisjećajući se kako je po oslobađanju Kaznionice dio zatvorenika osuđenih za manja kaznena djela pušten na slobodu, dok su oni s težim kaznama vraćeni u Kaznionicu.
- U tom preraspoređivanju osuđenika sudjelovao je tadašnji upravitelj Kaznionice Mirko Cvitovac – prisjeća se Gojko Matić.

U operacijama koje su prethodile samom oslobađanju Kaznionice na širem području Lepoglave, poginulo je 28 boraca, dok je u direktnim borbama za oslobođenje same Kaznionice poginulo njih devet. U spomen na njih, članovi predsjedništva Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec, na kosturnicu na lepoglavskom groblju položili su vijence te im minutom šutnje odali dužnu počast.

- Zgrade unutar Kaznionice bile su oštećene, naročito stari – samostanski dio, ali su obnovljene. Tu je u jesen 1944. godine uspostavljen ustaški logor u koji su dopremani zarobljeni partizani, aktivisti NOB-a, dezerteri domobrani, a zatim i logoraši iz Stare Gradiške. Tu su trpjeli najtežu zatvorsku torturu. Pred sam kraj rata, 1945. godine, došlo je i do masovnih likvidacija logoraša – prisjetila se najcrnjih dana povijesti lepoglavske Kaznionice Marija Varović, predsjednica Udruge antifašista, dodavši kako je zadatak Udruge svjedočiti o tim povijesnim zbivanjima
- Iako je od tih događaja prošlo sedam desetljeća, oni su činjenično neupitni. Dogodili su se tu gdje živimo, pokraj nas i želimo da za njih znaju i mlađe generacije – istaknula je Marija Varović.