Sri15072020

Posljednje izmjene10:31:25 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Reportaže Hodočastili na Goru

Hodočastili na Goru

mbg-n

Na jednom od brežuljaka ispod Ivančice u Hrvatskom zagorju, smjestilo se marijansko svetište Majke Božje Gorske, već stoljećima odredište mnogih hodočasnika. S naše strane Ivančice kojih 4 sata laganog hoda, strmi put s jedne i cesta s druge strane brijega - vode prema Majci Božjoj Gorskoj, okruženoj mnoštvom zelenila zagorskih šuma, a tik do nje - tek još pokoja kuća s pokojim ljubiteljem mira i prirode.

Samo mjesto pravi je raj za odmor duše, tim više što je u njemu Marijino svetište u kojemu brojni hodočasnici tiho šapuću svoje potrebe, molitve i zavjete te nalaze utjehu i uslišanje u svojim potrebama.

Svake godine, nedjeljom prije Velike Gospe, Lepoglavčani odlaze na hodočašće Majci Božjoj Gorskoj u Lobor. Tako je bilo i ove godine. U ranim jutarnjim satima, okupilo se njih oko osamdeset te su s osmijehom na licu, dobrog raspoloženja i veselog duha, krenuli na Goru.

Uspinjanjem kroz nekoliko kraćih stanki, stigli su k Majci Božjoj Gorskoj gdje su tradicionalno prisustvovali Svetoj Misi, a kasnije pred oltarom uputili svoje zahvale i molitve. Nakon euharistijskog slavlja, moglo se počastiti pečenkama, medenjacima, a lepoglavska družina se zaputila prema "Sitarici" gdje se priprema tradicionalni gulaš.

Prigodno druženje se održalo uz pjesmu i nogometnu utakmicu, a zatim je uslijedio put pod noge i povratak kući, iako nikome nije bilo do odlaska. Svi su se složili da će se ponovno susresti dogodine, a do tada praćeni zagovorom i zaštitom Majke Božje Gorske, kreću ususret novim životnim pothvatima.