Ned31052020

Posljednje izmjene11:15:00 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Reportaže Lepoglavska promotorica u Japanu

Lepoglavska promotorica u Japanu

Karmen Basarić, profesorica iz višnjičke osnovne škole već drugu godinu boravi u dalekom Japanu za koji je dobila posebnu međunarodnu stipendiju čime je konačno utažila žeđ za Zemljom izlazećeg sunca... Da ne besposličari, Karmen nam dokazuje angažmanom prave promotorice lepoglavskog kraja u Japanu...

Javljam vam se iz razloga što bih s vama željela podijeliti priču o mom predstavljanju Hrvatske i Lepoglave u Japanu. Trenutno se nalazim na stručnom usavršavanju u Tokyu, kao profesor povijesti. Inače sam zaposlenica OŠ Izidora Poljaka Višnjica.

Pohađam program za usavršavanje i obuku nastavnika iz cijelog svijeta na Tokyo Gakugei fakultetu. Dana nam je prilika predstaviti se na trodnevnom festivalu koji slavi 60-tu obljetnicu i prepun je raznih događanja namijenjenih lokalnoj zajednici i studentima. Dana 22. studenog 2012. u Internacionalnom odjelu predstavila sam lijepu našu i Lepoglavu uz još nekolicinu kolega iz drugih zemalja (Tajland, Tonga, Uzbekistan, Rumunjska).

Nastojala sam približiti hrvatsku kulturnu baštinu i tradicionalne obrte. Većinu posjetitelja oduševila je krasna lepoglavska čipka čiju sam izradu i prezentirala. Nekolicina se i sama okušala. Napomenu da je čipka uvrštena na UNESCO listu ne-materijalne baštine mnogi su popratili oduševljenjem. Izrazit interes pokazan je i za zagorske drvene igračke, licitarska srca te izradu zagorskih štrukli.

Između ostalog posjetiteljima sam pokazala i primjerke lepoglavskog ahata, o čemu su više mogli pročitati u priloženom prospektu. U knjizi o Varaždinskoj županiji najviše ih je zaintrigirala priroda, kuhinja i mogućnost turističkog obilaska našeg kraja kao i čitave Hrvatske.