Uto26012021

Posljednje izmjene11:11:59 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Reportaže VRTIĆKO VJENČANJE Veseli svatovi proslavili Valentinovo

VRTIĆKO VJENČANJE Veseli svatovi proslavili Valentinovo

- Luka, uzimaš li Kiaru za svoju vrtićku ženu, a ti Kiara Luku za svog vrtićkog muža – pitao je vrtićki svećenik na vrtićkom vjenčanju, u nazočnosti vjenčanih kumova, male mladence koji su bez imalo oklijevanja potvrdnim odgovorom izmamili veliki pljesak svih vrtićkih mališana, ustvari vrtićkih svatova. Baš kao i na pravom vjenčanju razmijenili su mladenci pri tom vjenčano prstenje, zasvirala je svatovska glazba, svatovi su zaplesali i zapjevali, a mladencima su uručeni vjenčani pokloni.
Tako je u Dječjem vrtiću Lepoglava, još jednim vrtićkim vjenčanjem, proslavljeno Valentinovo.

- Već desetak godina Valentinovo u vrtiću obilježavamo vrtićkim vjenčanjem. Poseban je to dan za sve mališane koji se s radošću pripremaju poći u svatove. Cijelo se vjenčanje organizira i odvija kao pravo tradicionalno vjenčanje lepoglavskog kraja. Od same pripreme u kojoj sudjeluju i frizeri koji se brinu za frizure mladenaca, kumova i svatova, pa do svatova koji dolaze po mladenku te svatovske povorke, glazbe i samog vjenčanja, sve je baš onako kako je to nekad bilo u lepoglavskom kraju kad su svatovi u pitanju – otkrila je ravnateljica Dječejg vrtića Lepoglava Nada Kuća.
Poseban štih tome daju i narodne nošnje lepoglavskog kraja u koje su obučeni svatovi, ali i veselje koje prati ovaj nesvakidašanj događaj.  

A kako se bira tko će biti mladenci? Svaki puta izaberu ih sami mališani koji dobro znaju tko se kome u vrtiću sviđa. Ponekad se tako dogodi da se na vrtićkom vjenčanju vjenča po nekoliko parova. Ovo Valentinovo mališani su odlučili da mladenci budu Kiara i Luka.
- Mi smo cura i dečko – objasnila je Kiara razloge zbog koji su baš ona i Luka odabrani da budu vrtićki mladenci. 

Cijeli je Dječji vrtić Lepoglava za Valentinovo bio u znaku ljubavi i vjenčanja. U predvorju vrtićke zgrade postavljena je valentinovska izložba simbola ljubavi koje su izradili roditelji polaznika vrtića. Izložena je i prava vjenčanica izrađena davne 1924. godine u Kaznionici u Lepoglavi.