Sri04082021

Posljednje izmjene03:35:19 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Crna kronika Crna kronika Policija VIJEĆE ZA PREVENCIJU KRIMINALITETA Policija najavljuje nultu toleranciju na prometne prekršaje, zbog val prometnih nesreća kreće s rigoroznijim i učestalijim kontrolama prometa

VIJEĆE ZA PREVENCIJU KRIMINALITETA Policija najavljuje nultu toleranciju na prometne prekršaje, zbog val prometnih nesreća kreće s rigoroznijim i učestalijim kontrolama prometa


Učestale prometne nesreće na županijskim prometnicama, u kojima je samo u rujnu smrtno stradalo 9 osoba, povod su da je predsjednik Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Lepoglave, Hrvoje Kovač sazvao sjednicu Vijeća na kojoj je njegove članove upoznao s planiranim preventivno-represivnim aktivnostima koje će policija provoditi u nadolazećem razdoblju. Ujedno, na sjednici su članovi Vijeća upoznati sa stanjem sigurnosti na širem gradskom području.

Nulta tolerancija na prometne prekršaje

Represivne i nimalo popularne, ali, čini se, prijeko potrebne aktivnosti policije fokusirat će se na nultu toleranciju na prometne prekršaje, posebice na one najteže poput prekoračenja brzine, vožnje pod utjecajem alkohola ili bez vozačke dozvole. Povećat će se obuhvat i broj operativnih akcija koje policija provodi te se više neće tolerirati +30 km/h na uređaju koji mjeri brzinu kretanja vozila. Uređaj će biti namješten u skladu sa specificiranom tolerancijom proizvođača, a sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Policija se na ovakve rigorozne mjere odlučila nakon što je statistika ukazala na povećanje broja prometnih nesreća u odnosu na proteklu godinu (904 u odnosu na 850 prometnih nesreća). Na žalost, povećan je i broj smrtno stradalih u prometnim nesrećama. Lani je s početkom mjeseca listopada na području Policijske uprave varaždinske smrtno stradalo 7 osoba, a u ovoj godini u istom periodu dvostruko više odnosno 14 osoba od kojih čak 9 u rujnu.

- Očito je da se usprkos svim poduzetim mjerama u infrastrukturi, visinama kazni i svim drugim mjerama ne postiže učinak smanjenja broja prometnih nesreća i posebno smanjenja poginulih i ozlijeđenih sudionika tih nesreća pa je tako na kolegiju Policijske uprave varaždinske donijet zaključak o pokretanju svojevrsne kampanje nizom preventivnih, ali i represivnih mjera – upozorio je na sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta načelnik Policijske postaje Ivanec Boris Divjak.

Posebne će se pak aktivnosti usmjeriti prema pješacima i biciklistima koji u jako velikom broju participiraju u najtežim prometnim nesrećama. U koordinacijama s prekršajnim sudovima i državnim odvjetništvima tražit će se dosljedno primjenjivanje sankcija, bez čestog bezrazložnog umanjenja kazni. Tražit će se da se recidivisti, na koje će se obratiti posebna pažnja, obavezno pritvaraju. Posebnu "pažnju" imat će i osobe za koje se zna da učestalo krše prometne propise pa policija poziva građane da im dostave sve informacije o takvim osobama kako bi se mogli napraviti preventivni izvidi i eventualno prema takvim osobama represivno postupiti.

Najavljene su i preventivne aktivnosti kojima će se ukazivati na posljedice prometnih nesreća. U planu je i tiskanje posebnih velikih plakata koji će biti postavljeni diljem prometnica po čitavoj županiji te će se utvrđivati nedostaci na pojedinim cestama uz njihovo hitno uklanjanje. Pozivaju se i građani da sami daju svoje prijedloge i iznesu uočene probleme u prometu.

Lepoglavska statistika povoljnija

Brojke za područje grada Lepoglave srećom ne slijede županijski negativan trend.
Tijekom devet mjeseci 2016. godine na području Lepoglave evidentirano je ukupno 17 prometnih nesreća što je za 26 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine (23). Zabilježeno je deset prometnih nesreća s materijalnom štetom, a sedam s ozlijeđenim osobama. Poginulih, srećom, nije bilo.

- S obzirom da su brojke u pozitivnom trendu u odnosu na proteklu godinu, stanje u gradu Lepoglavi zaista jest zadovoljavajuće i veseli činjenica da nije došlo do pogoršanja stanja sigurnosti cestovnog prometa. Posebno je to važno kad se gleda kontekst i trenutna situacija na području Policijske uprave varaždinske. Vjerujem da su zajedničke preventivne akcije policijskih službenika i Grada Lepoglave pridonijeli ovim pozitivnim brojkama – kazao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Uz broj prometnih nesreća, u padu je broj kaznenih djela i to za 43 posto. Evidentirano je 23 kaznena djela, 17 manje u odnosu na isto razdoblje lani. Osnovni razlog ovog pada jest činjenica kako u ovoj godini nije bilo evidentiranih kaznenih djela iz područja zlouporabe opojnih droga.

Što se ilegalnih prelazaka granice tiče, načelnik Postaje granične policije Varaždin Vladimir Friščić istaknuo je kako je u devet mjeseci ove godine stanje gotovo identično kao i lani. Iako postoji blagi pad u broju ilegalnih prelazaka, stvarnog i namjernog nema. Većinom je riječ o turistima koje navigacija u osobnim automobilima i dalje vodi prema lokalnom prijelazu Zlogonje-Meje.

Podaci o remećenju javnog reda i mira na području grada Lepoglave višestruko su pozitivni. Naime, u devet mjeseci ove godine utvrđeno je tek četiri postupanja u odnosu na 22 iz istog razdoblja lani. S obzirom na veliki broj javnih događanja ovi podaci su i više nego zadovoljavajući, istaknuto jena sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta na kojoj je zaključeno da je stanje sigurnosti na području grada Lepoglave zadovoljavajuće.