Uto07072020

Posljednje izmjene03:36:25 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Crna kronika Crna kronika Policija AKCIJA "MIR I DOBRO" Nesreće kod rukovanja pirotehničkim sredstvima ne događaju se nekom drugom

AKCIJA "MIR I DOBRO" Nesreće kod rukovanja pirotehničkim sredstvima ne događaju se nekom drugom


I ove godine, kako se to tradicionalno čini od 1993. godine, Ministarstvo unutarnjih poslova provodit će preventivnu akciju "Mir i dobro".

Cilj akcije je sprječavanje stradavanja osoba i oštećenja imovine od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari, sprječavanje njihove nedozvoljene prodaje i uporabe te ostvarivanje dobrog stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Akcija „Mir i dobro“ je započela u četvrtak 15. prosinca 2016. godine i trajat će do 8. siječnja 2017. godine.

Policija će u navedenom razdoblju provoditi niz preventivnih, ali i represivnih aktivnosti. Povećat će se prisutnost policije na javnim mjestima gdje se okuplja veći broj građana, a naročito na ulicama, trgovima i u zonama ugostiteljskih objekata za vrijeme organiziranih manifestacija. Pojačat će se mjere sigurnosti radi sprječavanja narušavanja javnog reda i mira, a provodit će se i kontrola i inspekcijski nadzor prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava.

S obzirom na to da najveća opasnost građanima prijeti na mjestima većih okupljanja, policija poziva građane na suradnju u provedbi akcije te na primjereno ponašanje, kao doprinos svakog pojedinca dostojnoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana. Pri tome valja imati na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom.

Iz navedenog razloga želimo dati nekoliko savjeta usmjerenih prvenstveno na zaštitu najmlađih:
     - ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati, 
     - uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite
     - petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi. 
     - oružje čuvajte na nedostupnim i zaključanim mjestima! 
     - posebno upozorenje upućujemo djeci da ne diraju nepoznate predmete, ne rastavljaju ih i ne pomiču! Ako ih zapazite, odmah pozovite roditelje ili policiju
     - ne dirajte petarde i druga pirotehnička sredstava koja nakon paljenja nisu eksplodirala, a posebno ih nemojte pokušati ponovno zapaliti
     - najbolja preventiva je ne korištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije - ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije

Nesreće se ne događaju "nekome drugom" u prilog čemu govore i činjenice da PP Ivanec svake godine evidentira događaje u kojima je došlo do ozljeđivanja uslijed nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava ili oružja.