Sub16102021

Posljednje izmjene02:03:33 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Crkva

BARTOLOVO U KAMENICI (FOTO) Proslavljen blagdan nebeskog zaštitnika kameničke župe


U Kamenici je 24. kolovoza proslavljen blagdan svetog Bartola apostola, nebeskog zaštitnika kameničke župe.

NAJAVA Proslava blagdana svetog Bartola apostola u kameničkoj župi


Proslava blagdana svetog Bartola apostola, zaštitnika župe Kamenica, ove će se godine slaviti od 21. do 24. kolovoza. Župna svetkovina počinje 21. kolovoza trodnevnicom. Svaki dan trodnevnice, do 23. kolovoza, u župnoj crkvi u Kamenici služit će se, od 19 sati, misno slavlje nakon kojeg će uslijediti koncert i druženje.
Na samo Bartolovo, 24. kolovoza, središnje misno slavlje koje će početi u 11 sati predvodit će mons. Bože Radoš, varaždinski biskup. Uoči mise, 10.40 sati, održat će se procesija koja će krenuti od križa ispod groblja.

IMENOVANJA U ŽUPAMA VARAŽDINSKE BISKUPIJE Promjene u župi Višnjica


Varaždinski biskup mons. Bože Radoš donio je odluke o novim imenovanjima, premještajima i razrješenjima u župama Varaždinske biskupije. Među njima i u župi Pohođenja Blažene Djevice Marije u Višnjici.

HODOČAŠĆE Višnjičarci hodočastili Majci Božjoj Bistričkoj „putevima svojih baka i dedeka“


Radost na licima umornih, ali odlučnih hodočasnika pješaka mogla se nadaleko prepoznati u nedjeljno jutro na svetkovinu Duhova, 23. svibnja 2021. godine kad su poslije 48 kilometara dugog puta i dvanaestosatnog pješačenja stigli iz Višnjice na Marijabistrički trg pred Baziliku Majke Božje Bistričke.

USKRSNA PORUKA VARAŽDINSKOG BISKUPA BOŽE RADOŠA (VIDEO) „Prepoznati ga – bijaše uskraćeno njihovim očima. Prepoznaše ga u lomljenju kruha.“


Ostani s nama Gospodine, zamalo će večer i dan je na izmaku
…vape tvoji učenici Gospodine na putu u Emaus, govorimo i mi u naše dane i ovo nezgodno vrijeme.

CRKVA Peta godina postojanja mlađeg crkvenog zbora Pavlinska jeka župe Bezgrješnog začeća BDM u Lepoglavi


Sredinom rujna 2015. godine okupilo se neveliko društvo entuzijasta i krenulo s probama, uz vodstvo gđe Lucije Putar (rođena Juriša) te uz podršku župnika mons. Andrije Kišićeka i kapelana vlč. Nikole Markušića. Okupila ih je tada još vrlo mlada animatorica, Stela Posavec.

HODOČAŠĆE Višnjičarci pješice hodočastili u Mariju Bistricu


30-ak hodočasnika iz Višnjice, onih mlađe životne dobi do onih nešto starijih, zaputilo se pješice 22. kolovoza na hodočašće u Mariju Bistricu.

CRKVA Nova imenovanja u Varaždinskoj biskupiji, u lepoglavsku župu dolazi vlč. Nenad Piskač


Odlukom varaždinskog biskupa, mons. Bože Radoša, ususret novoj pastoralnoj godini, u Varaždinskoj biskupiji određena su nova imenovanja, premještaji i razrješenja svećenika.

CRKVA Poruka varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša


Varaždinski biskup mons. Bože Radoš uputio je, na svetkovinu Cvjetnice, poruku vjernicima koju prenosimo u cijelosti.

MONS. ANDRIJA KIŠIČEK ODLAZI U SVEĆENIČKU MIROVINU Vjernici zahvalili mons. Kišičeku na dubokom tragu koji je ostavio u lepoglavskoj župi


Vidno manji broj vjernika od uobičajenog, a posebice manji od broja koji se za ovakvu prigodu očekivao u uobičajenim okolnostima, okupio se u lepoglavskoj crkvi u nedjelju, 15. ožujka na misnom slavlju kojim se, nakon 18 godina službovanja u župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi, mons. Andrija Kišiček oprostio sa župnom zajednicom koju napušta zbog odlaska u svećeničku mirovinu.

OBAVIJEST VARAŽDINSKE BISKUPIJE Varaždinska biskupija objavila preporuka za postupanje vezano uz pojavu korona virusa. Preporučuje se izbjegavanje liturgijskih i vjerskih okupljanja prilikom kojih na malom prostoru dolazi do grupiranja velikog broja ljudi


Vezano za nastalu situaciju s korona virusom, priopćenje s preporukama o postupanju za vjernike i svećenike te o postupanju u crkvenim prostorima izdala je Varaždinska biskupija.
U preporuci se, među ostalim, pozivaju vjernici pridržavaju propisanih higijenskih mjera te da sva vjerska okupljanja i slavlja izbjegavaju bolest ili samo simptome infekcije dišnih putova te osobe koje su bile na zaraženim područjima.
Uz preporuke svećenicima o postupanju u svetim mjestima u preporuci se poziva da se izbjegavaju liturgijska i vjerska okupljanja prilikom kojih na malom prostoru dolazi do grupiranja velikog broja ljudi, vodeći brigu - koliko god je moguće – o poštivanju preporuke stožera civilne zaštite da broj sudionika ne prelazi stotinjak osoba.

VARAŽDINSKA BISKUPIJA (VIDEO) Božićna poruka mons. Bože Radoša


Donosimo Božićnu poruku varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša.

DAN GRADA I ŽUPE BZBDM (FOTO) Varaždinski biskup Bože Radoš u Lepoglavi predvodio misno slavlje na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije


Na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, a povodom Dana Grada Lepoglave, ujedno i Dana lepoglavske župe, u župnoj crkvi u Lepoglavi misno je slavlje, u zajedništvu sa svećenicima iz okolnih župa, predvodio varaždinski biskup monsinjor Bože Radoš.

PROMJENE U ŽUPI LEPOGLAVA Vlč. Branko Horvat odlazi u župu sv. Roka u Koprivničkim Bregima


Najnovije najavljene personalne promjene u Varaždinskoj biskupiji donose promjene i župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi.
Vlč. Branko Horvat razriješen je službe župnog vikara u župi Bezgrešnog začeća BDM u Lepoglavi i imenovan je župnikom u župi sv. Roka u Koprivničkim Bregima. Novim župnim vikarom imenovan je mladomisnik, vlč. Andrija Kopjar.

 

KRIŽNI PUT NA CVJETNICU (FOTO) "Križni put je smisao našeg života"


Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak i ove je godine na Cvjetnicu predvodio u Lepoglavi pobožnost kružnog puta nadahnutog mučeništvom blaženog Alojzija Stepinca.

CRKVA Susret djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji s područja Bednjanskog i Ivanečkog dekanata


U Lepoglavi se održao pastoralni susret djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji s područja Bednjanskog i Ivanečkog dekanata. Prvi je to susret ovakve vrste na području Varaždinske biskupije, a održan je u organizaciji povjerenika za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, vlč. Leonarda Šardija, i suradnice pastorala Vlaste Đaković.

CRKVA (VIDEO) Uskrsna poruka varaždinskog biskupa


Ususret Uskrsu varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak tradicionalno je javnosti uputio Uskrsnu poruku koju donosimo u cijelosti.

BARTOLOVO U KAMENICI Uz sjećanje na poginule branitelje proslavljen blagdan zaštitnika župe


Blagdan svetog Bartola, zaštitnika kameničke župe, proslavljen je u petak, 24. kolovoza u Kamenica.

KAPELA SVETOG JURAJA U PURGI (FOTO) Biskup Mrzljak predvodio misno slavlje u obnovljenoj kapeli svetog Juraja u Purgi


Teško da će se u svoj našoj zemlji naići na skladnije izvedenu baroknu kapelu kao što je ova, napisao je povjesničar Kamilo Dočkal o kapeli svetog Juraja u Purgi u kojoj je u nedjelju, 10. lipnja, nakon završetka obnove kapele, misno slavlje predvodio varaždinski nadbiskup mons. Josip Mrzljak.

KRIŽNI PUT U LEPOGLAVI Mrzljak:"Slijedimo vrline i vjeru blaženog Alojzija Stepinca"


Na Cvjetnu je nedjelju u Lepoglavi održan tradicionalna pobožnost križnog puta nadahnutog zatočeništvom i patnjama blaženog Alojzija Stepinca.

POČELA OBNOVA KAPELE SVETOG JURAJA U PURGI Traže se donatori koji bi pomogli u obnovi kapele


Postavljene skele na kapeli svetog Juraja u Lepoglavskoj Purgi jasno upućuju na to da na kapeli izgrađenoj davne 1749. godine traju građevinski radovi. Riječ je o radovima kojima se obnavlja krovište kapele s tornjem, nakon čega je u planu dotrajalu fasadu kapele zamijeniti novom.