Čet02122021

Posljednje izmjene02:56:53 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Obrazovanje EDUKACIJA Upoznavanje najmlađih s problematikom slijepih osoba

EDUKACIJA Upoznavanje najmlađih s problematikom slijepih osoba


"Zajedno za kvalitetniji život slijepih osoba u lokalnoj zajednici" naziv je projekta Udruge slijepih Varaždinske županije, financiran od strane Grada Lepoglave, a u okviru kojeg se u školama i vrtićima s područja grada Lepoglave provode radionice na kojima članovi Udruge upoznaju i senzibiliziraju učenike, polaznike vrtić, njihove odgajatelje i učitelje s problematikom sljepoće.

- Drago da je Grad Lepoglava kao jedinica lokalne samouprave prepoznala svrsishodnost i korisnost ovakvih projekata čiji je cilj senzibilizacija za problematiku sljepoće od najranije dobi. To je doba kad se nema predrasuda te kad je najbolje informirati i upoznati djecu s time da sljepoća nije nešto što drugu djecu razlikuje i nešto zbog čega bi trebalo odbaciti djecu koja imaju oštećenje vida. U okviru projekta omogućit ćemo i članovima naše Udruge da dobe određena pomagala koja će im pomoći za lakše snalaženje u svakodnevnom životu – pojasnila je Andreja Veljača iz Udruge slijepih Varaždinske županije koja je vodila radionice na kojima su učenici prvog razreda OŠ Izidora Poljaka Višnjica i polaznici starijih skupina dječjih vrtića Lepoglava i "Runolist" iz Žarovnice, upoznati s problemima slijepih osoba, načinom na koji im se može pomoći, pomagalima kojima se slijepe osobe koriste u svakodnevnom životu, načinom na koji slijepe osobe čitaju, igraju se i žive. Pri tom naglasak je stavljen na to da je riječ o osobama koje se, osim po sljepoći, po ničemu drugome ne razlikuju od njih samih. Djeca su nakratko probala kako se kretati bijelim štapom, a posebnu im je pažnju privukao Foxy – pas vodič za slijepe osobe koji je strpljivo i mirno sudjelovao na predavanjima prezentirajući način na koji pomaže, vodeći je, slijepoj osobi.

 - Iz ovih je edukacija vidljivo da djeca nemaju predrasuda jer sve žele probati i ući u cipele svega toga što se dešava. Iz toga se vidi da samo neka različitost u odnosu na njih im nije ništa strano, samo žele znati što je to. Mislim da je to najbolji način za uklanjanje predrasude prema slijepim osobama. No, moram istaknuti da koliko god se društvo razvija, još uvijek živimo u društvu gdje marginalizacija, izolacija i neprihvaćanje slijepih osoba kao punopravnih članova još uvijek postoji – istaknula je Andreja Veljača.Navedeni program dobio je, u okviru gradskog programa financiranja projekata organizacija civilnog društva, financijsku potporu Grada Lepoglave.
- Nama je drago da imamo nove projekte koji daju novu društvenu vrijednost samoj Lepoglavi. Promjenom sustava financiranja omogućili smo zapravo ovakve projekte koji nam utječu na senzibilizaciju javnosti oko raznih problema koje imamo u društvu. Drago mi je da je Udruga slijepih prepoznala, ne samo mogućnost suradnje s Gradom, nego da je i ona napravila taj određeni iskorak. Ponosni smo na ovu suradnju i vrijedne volontere koji su nam, da se slikovito izrazim, otvorili oči za neke stvari koje su jako važne. Posebno je dobro da klinci shvate potrebe koje imaju drugi ljudi. Koji puta bi mi trebali učiti od njih jer nam pokazuju ispravan smjer i način na koji bi se mi veliki trebali ponašati – istaknuo je zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Nakon održanih radionica u školi u Višnjici i vrtićima u Lepoglavi i Žarovnici, slijedi održavanje radionica i u preostale dvije škole s područja grada Lepoglave i to onima u Lepoglavi i Kamenici. Održana će biti zasebna radionica za učitelje i odgajatelje.