Čet21102021

Posljednje izmjene10:12:11 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Obrazovanje SVEUČILIŠNO SELO Studenti u Kamenici učili o učeničkom zadrugarstvu

SVEUČILIŠNO SELO Studenti u Kamenici učili o učeničkom zadrugarstvu


Osnovna škola Ivana Rangera u Kamenici i ove je godine bila domaćin studentima Učiteljskog fakulteta. Studenti iz Čakovca, budući učitelji/ce i odgajatelji/ce, polaznici/e izbornog kolegija Učeničko zadrugarstvo na cjelodnevnoj su terenskoj nastavi u Kamenici upoznali Učeničku zadrugu „Korpica“, te prošli ogledne radionice za osposobljavanje voditelja sekcija učeničkih zadruga.

S poviješću školstva u Kamenici, ustrojem i djelatnošću učeničke zadruge upoznala ih je ravnateljica Mirjana Posavec, a obratio im se i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je studentice upoznao s bogatom poviješću Lepoglave i potporama Grada obrazovanju i razvoju učeničkog zadrugarstva.

- Kamenička škola kao prvo sveučilišno selo u Hrvatskoj, a nadam se što prije i sveučilišni kampus, ima niz svojih posebnosti i bogat fundus nagrada koje škola ostvaruje zajedno sa svojim kolektivom i učenicima. Dobar rad s učenicima u sklopu jedne od najboljih učeničkih zadruga potvrđuje i podatak kako već deset akademskih godina vaše kolege s Učiteljskog fakulteta dolaze na terensku nastavu u Kamenicu. Puno toga dobroga Kamenica otkriva svijetu i drago mi je vidjeti dobar rad s djecom kao i kvalitetu same učeničke zadruge. Ravnateljica uz svoj tim učitelja, domara i mentora ima razloga biti ponosna na svoju školu, svoju zadrugu i najviše na svoje učenike koji će, vjerujem, na temelju zadružnih ideala biti budući društveni poduzetnici – kazao je zamjenik gradonačelnika Kovač.

Uslijedila je izvedba oglednih radionica za studente izrade slika (čestitke) qulling tehnikom, izrada uporabnog predmeta od rogoza, oblici narodnog veza, izrada podmetača od slame i izrada čestitke –proljetni motivi.

- Učiteljski je fakultet prije deset godina uvidio potrebu stjecanja kompetencija učitelja/voditelja učeničke zadruge - jer samo kompetentni učitelji posjeduju posebno znanje i umijeće prakticiranja nenametnutog mentorstva te uveo kolegij Učeničko zadrugarstvo kako bi se u nas, a kao i u najrazvijenijim sredinama formirao učiteljski kadar kompetentan za učeničko zadrugarstvo. Kamenička škola ima taj kadar i sa svim svojim proizvodima i nagradama na jedan zaista poseban način promovira kako svoju Kamenicu tako i Grad Lepoglavu uz neizostavne mlade ruke koje nas još drže iznad zaborava starih zanata i predmeta bez kojih naši stari nisu mogli ni jedan dan – kazala je prilikom terenskog kolegija prof. Posavec, inače predavačica spomenutog kolegija na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu.