Čet23092021

Posljednje izmjene01:24:18 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Obrazovanje OBRAZOVANJE Mladi planinari Osnovne škole Višnjica u planinarskom pohodu na Ham i Pokojec

OBRAZOVANJE Mladi planinari Osnovne škole Višnjica u planinarskom pohodu na Ham i Pokojec


Proteklu je sunčanu subotu 30 učenika, od petog do osmog razreda, OŠ Izidora Poljaka Višnjica odlučilo iskoristiti na najbolji mogući način – u prirodi i društvu.

Pandemijsko doba sve je, osim obaveznog pranja ruku, naučilo i nemjerljivoj vrijednosti ljepota prirode i provođenju kvalitetnog vremena s prijateljima. Sve to čekalo je višnjičke osnovnoškolce, članove Planinarskog kluba odnosno Sekcije mladeži PK Ivanec u višnjičkoj Osnovnoj školi, koji su u jutarnjim satima iz Višnjice krenuli na prvi ovogodišnji planinarski uspon i upoznavanje novog kutka šireg zavičaja – naselja Margečan, Bela i Seljanec te planinarskih putova Ivanščice na Ham i Pokojec.

Nakon kraće vožnje automobilima stigli su u Seljanec, polaznu točku s koje će krenuti na svoj planinarski hod i gdje su ih dočekali vodiči Tomislav Gotić i Tomas Blum. Nakon prijeđenih oko 15 kilometara, učenici su se popeli na najviši vrh Ham (678 m). Putem su primjenjivali znanje o reljefnim oblicima, orijentaciji u prostoru te uočavali vjesnike proljeća. Često su morali preskočiti brojne lokve i potoke što je mladim planinarima predstavljalo poseban gušt i izazov.

Izletom je ujedno obilježen Međunarodnog dana voda (22.3.), a koliko je voda važna i potrebna, učenici su na putu shvatili i kad su njome gasili žeđ. Pojedini učenici putem su kupili smeće, dajući dobar primjer onima među njima koji su se po prvi puta pridružili planinarenju.

Izlet je organiziran u sklopu djelovanja Sekcije mladeži Planinarskog kluba Ivanec u OŠ Višnjica.
Uz školu u Višnjici, Planinarski klub Ivanec ima sekcije mladeži i u OŠ Ivana Rangera Kamenica te u osnovnim školama u Ivancu, Klenovniku, Maruševcu i Druškovcu, a u rad kroz sekcije mladeži uključena je i II. Osnovna škola Varaždin.

Ovakvi su izleti okupljali učenike, članove PK Ivanec, iz svih navedenih škola, no u doba epidemije organiziraju se pojedinačno za svaku od škola.