Čet01102020

Posljednje izmjene10:27:00 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo SPOMEN-PARK U LEPOGLAVI Otvorena izložba radova prijavljenih na natječaj za izbor urbanističko-arhitektonsko-krajobraznog rješenja budućeg spomen-parka u Lepoglavi

SPOMEN-PARK U LEPOGLAVI Otvorena izložba radova prijavljenih na natječaj za izbor urbanističko-arhitektonsko-krajobraznog rješenja budućeg spomen-parka u Lepoglavi

U Domu kulture u Lepoglavi otvorena je izložba radova pristiglih na natječaj za izbor urbanističko-arhitektonsko-krajobraznog rješenja budućeg spomen-parka u Lepoglavi. Riječ je o spomen-parku kojim bi se na jednom mjestu čuvao spomen i odala počast poginulim braniteljima s područja grada Lepoglave.

Na natječaj je bilo prijavljeno ukupno 25 radova, a ocjenjivački sud u kojem su bili arhitektice Kata Marunica i Zdenka Šarolić te državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, najboljim je proglasio rad autora Martine Ružić, Marina Josipovića i Ede Murtića. Prema mišljenju ocjenjivačkog suda, navedeni je rad na najbolji način objedinio, pred projektne timove postavljen zahtjev da park bude javni prostor kojim će se čuvati spomen na poginule branitelje te važan čimbenik oblikovanja vizualnog identiteta grada Lepoglave.
- Zadatak izraditi prijedlog bio je zahtjevan budući da se radi o memorijalnom obilježju, no zadovoljni smo odabranim rješenjem budući da nudi uređenje prostora tako da on bude javan, ali i ima memorijalnu funkciju – rekla je predsjednica ocjenjivačkog suda Kata Marunica.

Natječaj je proveden u okviru projekta uređenje parka kojeg uz potporu udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava provodi Grad Lepoglava, a za čiju je provedbu odnosno izradu projektne dokumentacije dobivena potpora Ministarstva branitelja u visini 80.000 kuna.
- Inicijativa za izgradnju spomenika koji bi podsjećao na svih 12 poginulih branitelja s gradskog područja stara je nekoliko godina. Pokrenuta je na koordinacijskim sastancima braniteljske populacije i Grada Lepoglave i od tada smo stigli do ove faze. Sad nam preostaje na temelju odabranog rješenja izgraditi spomen-park. Nadam se da će se suradnja udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava i Grada Lepoglave nastaviti i dalje te da će u 2017. godini rezultirati izgradnjom spomen-parka – poručio je državni tajnik te član ocjenjivačkog suda Zdravko Jakop.

Izložbu je, u nazočnosti branitelja, članova udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava i članova obitelji poginulih branitelja u čiji se spomen planira urediti spomen-park, otvorio lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuvši pri tom da će s uređenjem spomen-parka biti iskazana zahvalnost i počast 12-orici poginulih branitelja s gradskog područja, ali ujedno i dodatno uređen krajobraz grada Lepoglave.
- Grad Lepoglava, kao i u ovom slučaju, prepoznaje potrebe svojih građana, a posebice branitelja te na osnovu njih kreće u realizaciju projekata, u ovom slučaju u izgradnju spomen-parka za 12 poginulih branitelja s područja grada Lepoglave – rekao je gradonačelnik Škvarić.