Čet01102020

Posljednje izmjene10:27:00 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo POMOĆ ZA SOCIJALNO UGROŽENE Zahvaljujući projektu "Humanitarni paket za središnju Hrvatsku" osigurani paketi hrane i higijenskih potrepština za 136 socijalno ugroženih građana s gradskog područja

POMOĆ ZA SOCIJALNO UGROŽENE Zahvaljujući projektu "Humanitarni paket za središnju Hrvatsku" osigurani paketi hrane i higijenskih potrepština za 136 socijalno ugroženih građana s gradskog područja


U tri će navrata u periodu od godine dana 136 osoba s područja grada Lepoglave iz skupine socijalno najugroženijih, zahvaljujući projektu "Humanitarni paket za središnju Hrvatsku", primiti pakete hrane i higijenskih potrepština.
Riječ je o projektu koji se provodi sredstvima iz programa Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), čiji je nositelj Hrvatski Crveni križ. U regionalnom dijelu za područje središnje Hrvatske partner na projektu je Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec, a u projekt je uključen i Grad Lepoglava.

- Kroz naš zajednički projekt, ove ćemo godine osigurati podjelu paketa hrane, tri puta kroz godinu i higijenskih potrepština za 136 osoba s lepoglavskog područja koje spadaju u najranjivije skupine društva prema strogim kriterijima. Izuzetno mi je drago da je projekt krenuo jer sam dojma kako nam svima malo više fali one prave solidarnosti u društvu, onih istinskih vrijednosti koje vas potiču na pomaganje svojim sugrađanima. Gradovi i općine moraju kroz ovakve inovativne modele osigurati minimalnu skrb za svoje mještane i pokazati kako je briga za njih nešto na čemu počiva socijalna skrb i proaktivna socijalna politika u svakoj lokalnoj zajednici – poručio je zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave Hrvoje Kovač nakon održanog prvog koordinacijskog sastanka svih dionika ovog projekta u sjedištu Gradskog društva Crvenog križa u Ivancu.

Vrijednost projekta je 8.318.509,60 kuna od čega je 47.183,35 kuna predviđeno za nabavku paketa hrane i higijenskih potrepština za socijalno najugroženije građane na području grada Lepoglave. Paketi će biti podijeljeni građanima koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu (800,00 kuna), osobama starijim od 65 godina s prosječnim prihodima manjim od 1.500,00 kuna, samohranim roditeljima i jednoroditeljskim obiteljima s nižim iznosom bruto minimalne plaće u Hrvatskoj (3.120,00 kuna), obiteljima s troje i više djece (djeca u dobi do 18 godina) s ukupnim mjesečnim primanjima nižim od 5.705,00 kuna te iznimno samcima ili obiteljima s jednim ili više zaposlenih od kojih nitko nije dobio plaću u razdoblju dužem od četiri mjeseca.

- Osiguravanjem paketa hrane i higijenskim potrepštinama ublažavamo nedostatak hrane kod socijalno najpotrebnijih samaca i obitelji te poboljšavamo kvalitetu života, smanjujemo njihovu socijalnu isključenost zbog slabijeg materijalnog stanja te unapređujemo sustav prikupljanja donacija hrane – naglasio je zamjenik gradonačelnika Kovač dodavši kako se kvaliteta života u lokalnoj zajednici može jednostavno izmjeriti kvalitetom života najranjivijeg člana lokalne zajednice prema kojima je usmjeren navedeni projekt.

Prva podjela paketa očekuje se početkom ožujka kada na teren, direktno na kućni prag osobe u nepovoljnom položaju s lepoglavskog područja dobivaju svoj prvi paket solidarnosti i pomoći.