Uto14072020

Posljednje izmjene12:11:33 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo IO LEPOGLAVA Lepoglavski izviđači na 10. smotri Saveza izviđača Hrvatske

IO LEPOGLAVA Lepoglavski izviđači na 10. smotri Saveza izviđača Hrvatske


Izviđači iz Odreda izviđača Lepoglava nalaze se na 10. smotri Saveza izviđača Hrvatske u Kamanju u Karlovačkoj županiji na samoj rijeci Kupi. Smotra je veliko logorovanje na kojem ove godine sudjeluje oko 1200 izviđača iz cijele Hrvatske, a tu su  i gosti iz Francuske, Belgije, Izraela, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije. Tako su na jednom mjestu izviđači iz čak četrdesetak izviđačkih udruga iz Koprivnice, Križevaca, Đurđevca, Varaždina, Lepoglave, Krapine, Bjelovara, Zagreba, Samobora, Velike Gorice, Karlovca, Rijeke, Pule, Paga, Splita, Omiša, Slavonskog Šamca, Osijeka, Vinkovaca …

Osim redovitih izviđačkih aktivnosti, smotra je prilika izviđačima za međusobno upoznavanje, druženje i stvaranje planova za nove zajedničke projekte.

Nakon što su svi podigli svoje šatore te napravili kuhinje, blagovaonice, tuševe i umivalište te vatrišta, zajedno s prijateljima iz Varaždina, Čakovca i  Koprivnice, lepoglavski izviđači krenuli su na aktivnosti prilagođene dobi sudionika. Tako su najmlađi članovi igrali zanimljive štafetne i suradničke igre, oni malo stariji bili su u potrazi za blagom, prošli su orijentacijski labirint i od volontera Crvenog križa učili o prvoj pomoći.

Sve aktivnosti su osmišljene tako da se sudionici smotre upoznaju, razmijene iskustva i surađuju kako bi što uspješnije obavili zadatke. Očekuje ih noćno orijentacijsko natjecanje.

U poštanskom uredu Kamanje predstavljen poštanski žig i razglednice  koji su prigodno izrađeni povodom održavanja 10. smotre Saveza izviđača Hrvatske. Razglednica i poštanski žig  bit će lijepa uspomena i dio kolekcije filatelista, a bit će i pohranjeni u muzeju pošte u Zagrebu.

Svečano otvorenje Smotre bilo je u utorak, a nazočili su mu brojni uzvanici. Tom su se prigodom sve izviđačke udruge kratko predstavile. Nakon otvaranja mogla se pogledati izložba o izviđačkom pokretu u Hrvatskoj i prijašnjim smotrama.

Iako vrijeme ne ide na ruku izviđačima u Kamanju, jer svakoga dana pada kiša, atmosfera je vesela. Izviđači uživaju u ljepotama rijeke Kupe i prirodi koja je okružuje.

Izviđači će na smotri biti 10 dana.