Čet21012021

Posljednje izmjene08:18:09 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo PREDAVANJA Tjedan cjeloživotnog učenja u Lepoglavi u znaku aromaterapije i egiptologije

PREDAVANJA Tjedan cjeloživotnog učenja u Lepoglavi u znaku aromaterapije i egiptologije


U sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja u Lepoglavi su održana dva zanimljiva predavanja. Predavanja su zajedno organizirali Nezavisna udruga mladih i Gradska knjižnica Ivana Belostenca iz Lepoglave. Teme predavanja bile su Aromaterapija – eteričnim uljima do zdravlja i ljepote i Pogrebna arhitektura i običaji starih Egipćana.

Predavanje o aromaterapiji održala je fitoaromaterapeutkinja Maja Bregović. Ona je tijekom sat vremena prikazala načine korištenja eteričnih ulja u svrhu očuvanja zdravlja i ljepote. Sudionici su se mogli upoznati s različitim vrstama eteričnih ulja te saznati koja ulja najbolje ublažavaju određene tegobe kao na primjer prehladu, glavobolju, kožne probleme. Također, prikazano je na koji način koristiti eterična ulja i ostale sastojke za izradu krema koje čuvaju našu ljepotu.

Egiptolog Mladen Tomorad održao je zanimljivo predavanje o pogrebnim običajima starih Egipćana. Prikazana je pogrebna arhitektura (grobnice, piramide, ukrasi) te pogrebni običaji od najranijih razdoblja egipatske civilizacije pa sve do kasnoantičkog razdoblja. Svakako najzanimljiviji dio predavanja bio je prikaz procesa mumifikacije - od toga zašto se radila, koji postupci i procesi su korišteni do prikaza i uloge različitih božanstava. Predavanje je bilo popraćeno prezentacijom s mnogo slikovnih prikaza i povijesnih zemljovida.