Čet21012021

Posljednje izmjene08:18:09 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo MINISTAR BRANITELJA POSJETIO LEPOGLAVU Ministar Medved označio početak radova na izgradnji spomen-parka i najavio otvaranje veteranskog centra u Lepoglavi

MINISTAR BRANITELJA POSJETIO LEPOGLAVU Ministar Medved označio početak radova na izgradnji spomen-parka i najavio otvaranje veteranskog centra u Lepoglavi


- Drago mi je da kao ministar i u partnerstvu s Gradom Lepoglavom mogu sudjelovati u izgradnji jednog takvog modernog spomen-obilježja koji je po svom dizajnu i rješenju fantastično uklopljen u prostor. Uvjeren sam da će hrvatski branitelji i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja te građani, a nadam se i naši budući naraštaji, biti sretni i zadovoljni s tim rješenjem – istaknuo je ministar branitelja Tomo Medved u Lepoglavi prigodom otvaranja radova na izgradnji spomen-parka 12 poginulih branitelja iz Domovinskog rata s područja grada Lepoglave.
Radovi prve faze simbolično su započeli ubacivanjem prve lopate betona u temelje budućeg spomen obilježja na Trgu 1. hrvatskog sveučilišta. Uz ministra Medveda učinio je to i državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop u nazočnosti lepoglavskog gradonačelnika Marijana Škvarića, njegova zamjenika Hrvoje Kovača, predsjednik Gradskog vijeća Roberta Dukarića, članova braniteljskih udruga, obitelji poginulih branitelja i drugih gostiju.

Zadovoljstvo početkom radova izgradnje spomen-parka izrazili su i gradonačelnik Marijan Škvarić koji je rekao da će spomen-park podsjećati na žrtvu 12 hrvatskih branitelja s gradskog područja te predsjednik udruge branitelji Hrvatske Lepoglava Dražen Husnjak koji je istaknuo da je početkom radova započela realizacija želje branitelja da se izgradi mjesto na kojem će se u Lepoglavi, na jednom mjestu, moći odati počast 12-orici poginulih hrvatskih branitelja s gradskog područja.
- Bili bismo najsretniji da ne moramo upisivati imena poginulih branitelja, no 12 imena branitelja koji su utkali svoje živote u temelj slobodne Hrvatske bit će upisana u ovom spomen-parku i tako podsjećati naraštaje koji dolaze na žrtvu hrvatskih branitelja – istaknuo je predsjednik udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava Dražen Husnjak.

Izgradnju spomen-parka sufinancirat će Ministarstvo hrvatskih branitelja koje se u realizaciju ovog projekta uključilo već ranije financiranjem izrade idejnog rješenja spomen-parka.

Ministar Medved upalio je svijeću kod spomen obilježja bojniku Dragutinu Naglašu te odao počast poginulim braniteljima s područja grada Lepoglave.


Tijekom posjeta ministra Tome Medveda Lepoglavi u Gradskoj je vijećnici održan sastanak na kojem su uz navedene sudjelovali i saborski zastupnik Anđelko Stričak, ravnatelja Kaznionice u Lepoglavi Dražen Posavec te predstavnici HVIDRA-e ogranka Ivanec i UDVDR Varaždinske županije. Tom je prigodom istaknuta i pohvaljena suradnja Grada Lepoglave i članova braniteljske populacije.

Ministar Medved najavio je i otvaranje veteranskog centra u Lepoglavi. Centar bi trebao biti otvoren uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja u stambenom objektu u nekadašnjem vlasništvu Kaznionice u Lepoglavi tzv. Vili, a kojom sada upravlja Ministarstvo državne imovine.
- U okviru aktivnosti koje provodimo s Gradom Lepoglavom i Varaždinskom županijom planiramo jedan od objekata u Lepoglavi, u suradnji s Ministarstvom državne imovine, prenamijeniti u veteranski centar za ovaj dio Hrvatske odnosno Varaždinsku županiju i dio Krapinsko-zagorske županije. To je program koji Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi unazad nekoliko godina s tim da smo prvi puta stavili prvi veteranski centar, onaj u Lipiku, u funkciju. Za ostale centre u fondovima Europske unije ima osiguranih 12 milijuna kuna. Započinjemo s Daruvarom, Petrinjom. Šibenikom, Sinjem, Osijekom i evo u Lepoglavi. Taj ćemo program provoditi u skladu s dinamikom koja je nužna za provedbu projekata sredstvima iz EU fondova. Do tada moramo osmisliti sadržaje i programe koji će se u tim centrima provoditi – otkrio je ministar Medved izrazivši nakon razgleda objekta zadovoljstvo samim objektom i njegovim stanjem.