Čet21012021

Posljednje izmjene08:18:09 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo OBILJEŽAVANJE DANA GRADA Upaljena prva adventska svijeća, prikazan film o mariološkoj baštini

OBILJEŽAVANJE DANA GRADA Upaljena prva adventska svijeća, prikazan film o mariološkoj baštini


U okviru proslave Dana grada, koja se poklapa s početkom Adventa, u gradskom je parku, u blizini zgrade gradske uprave, zapaljena prva adventska svijeća.

Svijeću su zajedno upalili lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić i prisutna djeca.

- Palimo prvu adventsku svijeću, Svijeću proroka i Svijeću nade. Ovo slabašno svjetlo znak je naše čežnje za Bogom i njegovom puninom u vremenu kada se brzo gase malene nade, a žeđ za konačnim smislom biva sve većom. Molimo da naučimo kršćanski bdjeti u zahvalnosti za dar života i da u sebi osjetimo poziv koji je Bog podario svakom čovjeku, da živimo život ljubavi koju nam je Isus Krist darovao. Ovo je svjetlo i znak naše molitve, ponajprije blagoslova. Zahvalimo Bogu za ljude, događaje i doživljaje koji su ostavili blagoslovni trag u nama. Ta nam iskustva pomažu da uklanjamo tamu iz svoga života i budemo blagoslov drugima – rekao je tom prigodom mons. Andrija Kišiček.

U čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca prikazan je film "Varaždinska Regina angelorum". Riječ je o znanstveno-obrazovnom filmu koji prikazuje štovanje Bogorodice u Varaždinskoj biskupiji nastalom u okviru projekta "Digitalno snimanje Hrvatske mariološke baštine" Udruge Prosoli i Real Media grupe.
Među marijanskim svetištima predstavljenima u filmu važno mjesto pripada Lepoglavi, a uz ostala marijanska svetišta na području Varaždinske biskupije predstavljena je kapela Majke Božje Snježne u Žarovnici te crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije u Višnjici. Naglasak je pri tom stavljen na barokno razdoblje i tadašnja dostignuća u arhitekturi, kulturi i umjetnosti. U tom se kontekstu spominje i kapela svetog Juraja u Lepoglavskoj Purgi te znameniti lepoglavski pavlini.
Uoči prikazivanja filma projekt su predstavili scenaristica i voditeljica projekta - znanstvena savjetnica u HAZU-u dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek te producent filma Alojzije Prosoli. Istaknuli su da navedeni projekt povezuje povijest, hrvatsku književnost, povijest umjetnosti, etnologiju i povijest glazbe.