Pon25052020

Posljednje izmjene10:42:11 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO LEPOGLAVA OBILJEŽILO 120 GODINA POSTOJANJA (FOTO) "U 120 godina rada Društva njegovi su članovi ostavili neizbrisiv trag humanosti i dobrote"

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO LEPOGLAVA OBILJEŽILO 120 GODINA POSTOJANJA (FOTO) "U 120 godina rada Društva njegovi su članovi ostavili neizbrisiv trag humanosti i dobrote"


Prije 120 godina, 4 . svibnja 1898. godine osnovano je u Lepoglavi Dobrovoljno vatrogasno društvo Lepoglava, tada kao podružnica DVD-a Ivanec. Osnivači Društva bili su Antun Kodetek, Mirko Godinić, August Pavleković, Đuro Horvat, Ivan Godinić, Janko Kadlik, Stjepan Božak, Vinko Županić i Mijo Horvat. Društvo je brojilo 30-ak članova i imalo vrlo skromnu opremu, tek jednu ručnu vatrogasnu špricu i nekoliko cijevi.

Na 120 dugu povijest DVD-a Lepoglave na svečanoj je Skupštini Društva, održanoj povodom proslave ovog značajnog jubileja, podsjetio predsjednik Društva, Damir Funda. Između ostalog, podsjetio je na značajne datume u povijesti lepoglavskog vatrogastva izdvojivši 1929. godinu kada je započela gradnja prvog spremišta te 1961. godinu kada je izgrađen vatrogasni dom kojeg i danas koriste lepoglavski vatrogasci. Podsjetio je i na značajan doprinos dvaju predsjednika Društva – Stjepana Klasa i Dragutina Druška, za čijih je mandata omasovljeno članstvo i nabavljena značajna oprema.
- Upućujem zahvalu svim članovima i članicama Društva koji su kroz povijest, dajući sebe vatrogastvu, ostavili neizbrisiv trag humanosti i dobrote koja bi trebala krasiti svakog čovjeka. Utkali su svoje vrijeme u brojne intervencije i aktivnosti, a da za to nikad nisu tražili niti jedan dinar, krunu ili kunu. Svi ti ljudi ostali su upisani u naše knjige kao dio našeg Društva – poručio je Funda.

Čestitke na 120 obljetnici postojanja Društva lepoglavskim su vatrogascima uputili nazočni uzvanici i gosti – gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač, potpredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Nedjeljko Vukalović te predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave, Marijo Canjuga te tajnik i zamjenik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc i Ivan Putarek.

- Vi ste ti koji ne okrećete leđa i ne bježite od opasnosti već idete tamo gdje ona prijeti – poručio je lepoglavskim vatrogascima gradonačelnik Škvarić istaknuvši da se nada da će se sljedeća obljetnica postojanja Društva proslaviti u novoizgrađenom vatrogasnom centru u Lepoglavi dodavši da je ostvaren prije deset godina zacrtan plan o nabavci nove opreme među kojom je i nova vatrogasna cisterna.

Nedjeljko Vukalović je uz čestitke prenesene s najviše razine poručio kako ste iste državne razine (Hrvatske vatrogasne zajednice) ne dolaze optimistične vijesti kad je u pitanju podrška vatrogastvu na nižoj razini. No, izrazio je nadu da će novi Zakon o vatrogastvu napokon vrednovati napore i aktivnosti brojnih dobrovoljnih vatrogasaca u Hrvatskoj.
U ime Vatrogasne zajednice Varaždinske županije pohvalio je rad DVD-a Lepoglave istaknuvši da je riječ o uzornoj vatrogasnoj sili.
- Ono što ste preuzeli od vaših prethodnika prenesite na one koji dolaze – poručio je lepoglavskim vatrogascima Vukalović te ispred Hrvatske vatrogasne zajednice uručio DVD-u Lepoglava Zlatnu plaketu. Plaketu istog sjaja uručio je Društvu i ispred Vatrogasne zajednice Varaždinske županije.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave, Marjo Canjuga podsjetio je da je DVD Lepoglava najstarija aktivna udruga građana na području Grada Lepoglave, a svi članovi Društva, koji su pronašli sebe u želji da pomognu drugima, dio su lijepe priče koja traje već 120 godina.
- DVD Lepoglava okosnica je profesionalizma, operativnosti i učinkovitosti zbog koje građani Grada Lepoglave i okolnih mjesta mogu mirno spavati – istaknuo je Canjuga te se osvrnuo na činjenicu da je vatrogastvo nepravedno i nepošteno marginalizirano sve do onog trenutka kad se na vatrogasnim domovima oglasi sirena i vatrogasci, ostavljajući svoje obitelji, odlaze u neizvjesnost.
- Kad se pepeo ohladi, ohladi se i interes za vatrogastvo – rekao je Canjuga dodavši da tih 15 minuta slave neće promijeniti vatrogasce koji će i nadalje stremiti tome da se pripreme i opreme za nove zadatke koji ih očekuju.

Uoči svečane sjednice Skupštine, na kojoj su zaslužnim članovima Društva uručena vatrogasna priznanja, održan je mimohod sudionika. Predvođeni državnom, županijskom, gradskom i vatrogasnim zastavama, uz pratnju Limene glazbe Lepoglava, lepoglavski su vatrogasci i njihovi gosti prodefilirali centrom Lepoglave, od lepoglavske škole do terase restorana Ivančica gdje je zapovjednik DVD-a Lepoglave, Zoran Horvat predao prijavak gradonačelniku Marijanu Škvariću koji je izvršio smotru sudionika mimohoda.