Uto31032020

Posljednje izmjene11:33:39 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo SJEĆANJE 27 godina od pogibije Dargutina Godinića

SJEĆANJE 27 godina od pogibije Dargutina Godinića


Na 27. godišnjicu pogibije hrvatskog policajca i branitelja Vukovara, Dragutina Godinića Bađe, počast su mu na gradskom groblju u Lepoglavi odali članovi njegove obitelji te predstavnici braniteljskih udruga, Ministarstva unutarnjih poslova te njegovi suborci i prijatelji.

Uz položen vijenac i upaljenje svijeće, počast su mu odali i molitvom dok je predsjednik udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava, Dražen Husnjak istaknuo da je Dragutin kao mlad sa svojim kolegama policajcima iz Zasebne postrojba Policijske uprave Varaždin otišao braniti Vukovar gdje je 8. studenog položio svoj život za slobodu Hrvatske koju nije dočekao.
- Pred tvojim grobom upućujemo ti neizmjerno veliko hvala za žrtvu koji si dao za Hrvatsku – rekao je Husnjak te istaknuo da njegovu žrtvu i žrtvu ostalih branitelja neće zaboraviti.

Među onima koji su odali počast Dragutinu Godiniću bio je i njegov suborac i zapovjednik Ivan Piskač koji je u knjizi "Vukovar Varaždin 1991 – Zasebna postrojba Policijske uprave Varaždin", opisao Dragutinovu pogibiju.

"Policajac Dragutin Godinić nalazio se cijelo vrijeme, od dolaska u obranu grada 11. 9. 1991. godine, na položaju zvanom "Slon", kraj kojeg je prolazila Borovska cesta, koja je povezivala Borovo Naselje s Borovim Selom. Iz tog sela, koje je bilo jako četničko uporište, i u kojem su policajci doživjeli masakr kada su ušli spašavati zarobljene policajce prvog svibnja 1991. godine, dolazili su svakodnevni napadi na naše položaje. Također su veoma često kretali motorizirani i pješački napadi prema nama, a kad su kretali Borovskom cestom punkt "Slon" je bio prva linija za zaustavljanje takvih napada. Na tom punktu ili njegovoj blizini stradalo je više neprijateljskih oklopnih vozila te neprijateljskih vojnika, pa i "belih orlova". Na tom položaju neprijatelj do zadnjih dana nije uspio probiti naše obrambene linije, mada nas je napadao svim mogućim oružjima. U takvim svakodnevnim događanjima i mi smo imali ranjenih i poginulih. U jednom takvom gotovo cjelodnevnom napadu, na tom položaju ranjen je od gelera granate Dragutin Godinić. Iako je na sebi imao zaštitni prsluk, geler ga je pogodio u predjelu prsa. Kolege s položaja su ga odmah vozilom prevezli u vukovarsku bolnicu, iako je put bio riskantan, jer je neprijatelj povremeno pucao po prometnici koja spaja Borovo Naselje i Vukovar. U bolnici su ga liječnici odmah preuzeli u obradu, no mogli su samo konstatirati da je iskrvario, jer je imao jako unutarnje krvarenje i više mu nije bilo pomoći. Mogli su konstatirati da je nastupila smrt, te je njegovo tijelo ostalo u bolnici u Vukovaru. Ovu tužnu vijest u naše zapovjedništvo donio je policajac Stjepan Vresk, koji je s njim bio cijelo vrijeme na istom položaju. S još jednim braniteljem su Godinića odmah, kad su primijetili da je ranjen, autom odveli u bolnicu, iako su pri tom riskirali vlastite živote. Ta vijest nas je teško pogodila, iako smo svakodnevno živjeli s pogibijama i ranjavanjima naših policajaca i ostalih branitelja. Ta vijest je posebno rastužila mene, jer sam mu ja bio neposredni zapovjednik."