Pon06042020

Posljednje izmjene02:23:13 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo NAJAVA Astronomsko društvo Lepoglava poziva na promatranje tranzita planeta Merkura ispred sunčevog diska

NAJAVA Astronomsko društvo Lepoglava poziva na promatranje tranzita planeta Merkura ispred sunčevog diska


Astronomsko društvo Lepoglava organizira javno promatranje rijetkog nebeskog događaja, tranzita planeta Merkura ispred sunčevog diska. Promatranje će se održati u ponedjeljak, 11. studenog 2019. s početkom u 13,30 sati ispred osnovne škole Ante Starčevića u Lepoglavi.

Tranzit planeta Merkura je rijetka astronomska pojava koja se događa 13 do 14 puta u svakom stoljeću, zadnji se dogodio 2016. godine, a sljedeći će biti tek 2032. godine. Tranzit počinje u 13,35 sati, a iz Lepoglave će se vidjeti prva polovica tranzita, od njegova početka do malo nakon sredine prelaska Merkura preko Sunca, što će se dogoditi oko 16,20 sati. Druga polovica tranzita nećemo moći vidjeti jer Sunce zalazi oko 16,40 sati.

Bitno za napomenuti je da se u Sunce nipošto ne smije gledati direktno pa niti sa sunčanim naočalama ili nekakvim priručnim sredstvima poput začađenih stakala, negativa, kompaktnih diskova i slično, jer se može ozbiljno oštetiti vid. Planet Merkur je malen i neće ga se moći tek tako uočiti prostim okom.

Astronomsko društvo Lepoglava posjeduje astronomske teleskope i odgovarajuće filtere koji omogućavaju sigurno promatranje Sunca bez opasnosti za vid.

Pozivaju se svi zainteresirani da dođu u Lepoglavu i uživaju u ovom rijetkom nebeskom događaju.

U slučaju loših vremenskih prilika promatranje se neće održati.