Sub25092021

Posljednje izmjene10:55:46 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo DAN 112 Na Ravnoj gori obilježen Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112

DAN 112 Na Ravnoj gori obilježen Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112


U Hrvatskoj se ove godine obilježava 15 godina od uvođenja jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. Naime, Predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europe su 11. veljače 2009. godine potpisali tripartitnu deklaraciju kojom je 11. veljače ustanovljen kao Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112.

Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Republici Hrvatskoj uveden je 11. veljače 2005. godine. Time je uspostavljen jedinstveni sustav kojemu je osnovna zadaća prijem svih hitnih poziva na broj 112, na koji građani i strani turisti mogu dojaviti ugrožavanje ljudskih života, imovine ili okoliša, neovisno o teritorijalnoj i strukovnoj nadležnosti hitnih službi.

Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 obilježen je i u Varaždinskoj županije i to na Ravnoj gori gdje su se, u organizaciji Područnog ureda civilne zaštite Varaždin, okupili predstavnici svih službi čiju pomoć građani mogu zatražiti pozivom na navedeni broj – predstavnici Hrvatskog crvenog križa te njegovih županijskih i gradskih organizacija, vatrogasci, policija, pripadnici Oružanih snaga, Civilne zaštite i HGSS-a ...

Uz druženje i upoznavanje, sudionici obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe odradili su na Ravnoj gori orijentacijsku vježbu uz provjeru uporabe sustava veze na nepristupačnom terenu.

- Na zavidnoj smo razini od oko 68 % građana koji znaju da pozivom na broj 112 mogu zatražiti pomoć svih žurnih službi u Hrvatskoj. U početku više od 70 % poziva upućenih prema 112 bili su, nazovimo ih nepotrebni. Kontinuiranom edukacijom i različitim aktima povećali smo svijest građana tako da je taj postotak sveden ispod 3% - rekao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut koji se pridružio obilježavanju Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 na Ravnoj gori.

Okupljene ne Ravnoj gori ispred jedinica lokalnih samouprava na čijem se području održalo ovo obilježavanje Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 , pozdravili su zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin te zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave Hrvoje Kovač i zamjenik načelnika Općine Bednja Ivica Hrenić.
- Bila je ovo prigoda prikupiti dodatne informacije koje će pomoći unaprjeđenju sustava civilne zaštite u Gradu Lepoglavi. Prilika je ovo i da se još jednom naglasi važnost edukacija stanovništva kao važnog čimbenika prevencije kod nastajanja opasnih događaja ili nesreća, ali i ključnog segmenta u brzom i pravilnom rješavanju nesretnih događaja – poručio je tom prigodom zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Inače, u 2019. godini centri 112 su zaprimili ukupno 1.487.386 poziva od kojih je 911.992 bilo namjenskih. Od uspostave broja 112 u Hrvatskoj zaprimljeno je nešto više od 28.600.000 poziva.
Od navedenog broja poziva njih nešto više od 12.600.000 ili 44% predstavljalo je namjenske pozive odnosno pozive temeljem kojih su zatražene intervencije hitnih i drugih nadležnih službi te potencijalno operativnih snaga sustava civilne zaštite. Istovremeno, 52% zaprimljenih poziva predstavljalo je nenamjenske pozive odnosno pozive kojima se nije dojavljivao hitan slučaj i koji se nisu odnosili na djelokrug centra 112.