Čet21102021

Posljednje izmjene10:12:11 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo OBILJEŽAVANJE Dan starijih osoba obilježen u Gradu Lepoglavi

OBILJEŽAVANJE Dan starijih osoba obilježen u Gradu Lepoglavi


Prvog dana listopada obilježava se međunarodni Dan starijih osoba. Tim je povodom Grad Lepoglava svim svojim građanima starije životne dobi uputio čestitke uz poruku da starost nije bolest već životno razdoblje koje je dio životnog ciklusa kojem su izloženi svi ljudi od trenutka rođenja.

Na osobe starije životne dobi, ističe se u čestitki, u Gradu Lepoglavi gleda se kao na važne i jednakopravne dionike društva koji su tijekom proteklih godina značajno pridonijeli razvoju zajednice i grada u kojem žive, a svojim znanjem i iskustvom i nadalje predstavljaju čimbenik njegova daljnjeg razvoja. Grad Lepoglava svojim aktivnostima i programima podupire osobe starije životne dobi da i nadalje budu aktivni članovi zajednice. Pri tom vodi brigu o osobama starije životne dobi sa zdravstvenim poteškoćama kao i onim starijim sugrađanima koji su slabijeg socijalno-ekonomskog statusa. Čini to kroz gradski socijalni program, a već više od desetljeće kroz program gerentoslužbe koji provodi u suradnji s Gradskim društvom Varaždinske županije. Od ove godine dodatna je skrb starijim osobama osigurana i kroz projekt Zaželi.
Značajnom financijskom pomoći, navodi se, Grad podupire rad Udruge umirovljenika, a povodom Uskrsa i Božića osigurava novčane bonove za umirovljenike slabijeg socijalno-ekonomskog statusa. Pored toga, u gradskim je planovima i izgradnja doma za cjelodnevni boravak starijih osoba.
- Cijenom i poštujemo sugrađane starije životne dobi i neizmjerno smo im zahvalni za sve što su učinili i dalje čine za naš grad. Potičemo ih i podupiremo da i dalje budu aktivni u zajednici, a onima kojima je, bilo zbog zdravstvenih problema ili su lošijeg socijalno-ekonomskog stanja, potrebna pomoć, pružamo je kako bi, kao što i zaslužuju, živjeli svoju starost – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba posebno se obilaze najstariji korisnici spomenutog programa, a ove je godine zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač posjetio baku Anu Barlek koja je i u 96. godini vrlo aktivna. Baka Ana, naime i dalje samostalno sakuplja jabuke, brine o malom vrtu, prati TV-sapunice i aktivno provodi svoje samačke dane, a praunuci joj simpatično tepaju da je njihova „stara pucica“.
Kao i svaka dama, nije baka Ana imuna na buket cvijeća koji je donio zamjenik gradonačelnika, ali premda su pokloni uz cvijeće bili više simbolične naravi, najveći poklon koji je zamjenik gradonačelnika mogao pokloniti svakako su bili posjeta i razgovor jer se više puta potvrdilo kako je onaj ljudski oblik druženja, aktivnog slušanja i kvalitetnog provođenja vremena s osobom daleko vrjedniji od bilo kakvog materijalnog poklona.
- Usprkos činjenici da gradska gerontoslužba skrbi za naših 50-ak sugrađana, usprkos proaktivnoj socijalnoj politici i malim, nevidljivim oblicima pomoći svaki dan, a ne samo povodom ovog dana, jednostavan čin darivanja svog vremena nešto je od velike važnosti našim seniorima. To sam danas doživio od bake Ane, jedne od najstarijih Lepoglavčica koju smo posjetili s malo ruža i puno pažnje. Uvažavanje i razumijevanje starijih, temelj je svakog razvijenog društva. Sjetite se danas i vi svojih staraca, nazovite ih ili posjetite. Nemojte da to umjesto vas mora raditi netko drugi. Svaka čast baki Ani i svako dobro uz neizmjernu zahvalu svima vama koji spadate, barem na papiru jer u srcu to nikad nećete, u građane treće životne dobi – poručio je zamjenik gradonačelnika Kovač.