Ned20062021

Posljednje izmjene09:43:00 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE GRADA LEPOGLAVE Marijo Canjuga i dalje predsjednik

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE GRADA LEPOGLAVE Marijo Canjuga i dalje predsjednik


Članovi Skupštine Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave okupili su se u Višnjici gdje je u vatrogasnom domu DVD-a Višnjica održana redovita izborna Skupština na kojoj je dosadašnji predsjednik Marijo Canjuga dobio povjerenje da i u narednih pet godina bude na čelu Zajednice koju je, podnoseći izvješće o radu u proteklom mandatu, ocijenio jednom najboljih u Varaždinskoj županiji.

- Da smo jedna od najboljih vatrogasnih zajednica u Županiji govore egzaktni podaci. U našoj Zajednici društva su opremljen s ukupno 13 vatrogasnih vozila s prosječnom starošću od 12 godina što je daleko ispod prosjeka vatrogasnog voznog parka u Hrvatskoj. Naša su društva računalno opremljena te povezana mobilnom mrežom. U proteklom smo mandatu školovali 40 novih vatrogasaca, dok su brojni vatrogasci završili dodatnu specijalističku obuku te nastavili s vatrogasnim školovanjem i stekli nova stručna znanja. Ta su znanja uspješno primjenjivali na brojnim intervencijama spašavajući živote i imovinu građana – poručio je Marijo Canjuga zahvalivši se pri tom Gradu Lepoglavi i njegovim čelnim ljudima na velikoj podršci i odličnoj suradnji kakva je, istaknuo je Canjuga, rijetka u drugim jedinicama lokalne samouprave.

Ogorčenje radom Hrvatske vatrogasne zajednice

Ovom je prigodom Canjuga istaknuo nezadovoljstvo radom Hrvatske vatrogasne zajednice. Da je nezadovoljstvo veliko potvrđuje i činjenica da je ljude koji je vode Canjuga označio kao nesposobne. Ogorčenje najviše proizlazi iz činjenice da još nije donesen Zakon o vatrogastvu, a onaj koji je predložen za brojne je vatrogasce, prije svega dobrovoljne, neprihvatljiv.
- Po prvi puta nismo od naših krovnih organizacija dobili prijedloge izmjene statuta koje moramo donijeti raditi usklađenja sa zakonskim propisima. Kao da mi u vatrogasnim društvima imamo pravnik koji će to odraditi – rekao je Canjuga nižući primjere koji ukazuju da nešto u radu Hrvatske vatrogasne zajednice ne štima. Kao jedan od velikih problema predloženog Zakona istaknuo je uvjete imenovanja na pojedine dužnosti. Naime, najveći dio tih odredbi odnosi se na odgovornost i sankcije koje očekuju one koji će obavljati pojedine dužnosti što odbija pojedince da se uopće i kandidiraju za te dužnosti. Pri tom postavljeni su uvjeti za izbor koje teško da mogu ispuniti većina dobrovoljnih vatrogasaca što u pitanje dovodi i sam rad društava kao i zajednica. Takav je slučaj i s izborom zapovjednika zajednice kojeg, uz ispunjavanja određenih uvjeta koji do sada nisu postojali, više ne biraju skupštine već samo daju prijedlog nakon čega taj prijedlog mora odobriti županijski zapovjednik, a potvrditi čelnik jedinice lokalne samouprave u kojoj zajednica djeluje.
Zbog toga na održanoj Skupštini Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave nije izabran zapovjednik Zajednice već je samo dan prijedlog da, umjesto dosadašnjeg zapovjednika Zorana Horvata koji je uspješno posljednjih 10 godina obnašao dužnost zapovjednika VZGL, to bude Vedran Horvat iz DVD-a Lepoglava.

Što se rada Zajednice u narednom mandatu tiče naglasak će biti stavljen na uređenje vatrogasnih prostora – izgradnju vatrogasnog centra u Lepoglavi, izgradnju vatrogasno-društvenog doma u Kamenici te uređenje vatrogasnog doma u Višnjici te uključivanju građana, prvenstveno mladih i žena, u rad vatrogasnih organizacija na gradskom području.
Na svemu što čine vatrogascima je i ovom prigodom zahvalio gradonačelnik Marijan Škvarić.
- Zahvaljujući tom što smo osigurali da gradski proračun bude na razini koja omogućuje ulaganja u razvoj Grada Lepoglave, mogli smo toliko ulagati i u razvoj vatrogastva u našem gradu. Osigurali smo vam financijsku sigurnost koja je omogućila nabavku potrebne vam opreme, prije svega vatrogasnih vozila. Spisak nabavljene opreme u samo protekle dvije godine je impozantan. Samo u protekloj smo godini nabavili tri nova vozila – navalno vozilo za DVD Lepoglavu, navalno vozilo za DVD Višnjicu i vatrogasni kombi za DVD Kamenicu. Ulaganja u vatrogastvo ići će i dalje. Osigurani su preduvjeti za planiranu izgradnju vatrogasnog centra u Lepoglavi, vatrogasno-društvenog doma u Kamenici i za energetsku obnovu doma u Višnjici za što se čeka samo otvaranje natječaja na državnoj razini – poručio je gradonačelnik Škvarić.