Sri21042021

Posljednje izmjene01:33:46 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poljoprivreda 450.000 kuna za obranu od tuče

450.000 kuna za obranu od tuče

tuca

U proračunu Varaždinske županije ove je godine za obranu od tuče osigurano 450.000 kuna. - Na snazi je redovna obrana od tuče, koju provodi Državni hidrometeorološki zavod jer resorno ministarstvo još nije dalo neka odobrenja za obranu od tuče zrakoplovima. Lani smo dobili dozvolu ministarstva, no ove godine to još nije riješeno, pa smo ušli u sustav redovne obrane - rekao je varaždinski župan Predrag Štromar.

Na području Varaždinske županije lani je šteta od tuče na usjevima bila veća od sto milijuna kuna, no poljoprivrednici su dobili tek manje iznose za naknadu štete iz državnog i županijskog proračuna te proračuna općina i gradova. Zato ih se sve više odlučuje za osiguranje usjeva. Premiju im sufinanciraju država i Varaždinska županija te neke općine, pa je plaćaju najviše 50 posto.

- Prošle su godine poljoprivrednici bili vrlo zadovoljni jer im je osiguranje naknadilo gotovo sto posto štetu koju im je tuča nanijela na kulturama, pa ih se ove godine još više osiguralo - rekao je župan Predrag Štromar.