Sri21042021

Posljednje izmjene01:33:46 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poljoprivreda Istraživanje o reprodukciji zagorskih purana

Istraživanje o reprodukciji zagorskih purana

U svrhu poboljšanja stručnih i znanstvenih spoznaja o reprodukciji i uzgoju zagorskih purana, započinje jednogodišnje istraživanje pod nazivom „Reprodukcija i uzgoj zagorskih purana na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima“.

Provodit će se na odabranom gospodarstvu na području Varaždinske županije gdje će biti odabrana rasplodna jata kod kojih će se uz adekvatan smještaj, hranidbu te svjetlosni režim nastojati ostvariti što veći broj podmlatka po jednoj rasplodnoj puri. Odabrano gospodarstvo tako će postati svojevrsni poligon za obuku budućih uzgajivača. Oni ne posjeduju dovoljno znanja, iako meso purana na tom području ima oznaku zaštite zemljopisnog porijekla.

Istraživanje će se provoditi zahvaljujući odluci Vijeća za istraživanja u poljoprivredi i Ministarstvu poljoprivrede koje će ga sufinancirati sa 70.000,00 kuna, dok će Varaždinska županija potpomoći s 15.000,00 kuna. Kako bi istraživanje bilo što kvalitetnije, u svaku fazu provedbe putem terenskih radionica bit će uključeni članovi Zadruga i Udruga iz Županije i ukazati na sve nedostatke u pojedinim fazama proizvodnje zagorskih purana te kako ih uspješno otkloniti.

Cilj je iznaći najbolja rješenja u tehnologiji reprodukcije i uzgoja zagorskih purana, a očekuje se da će se ustrojiti tehnologija reprodukcije, hranidbe i hranidbene potrebe zagorskih purana u uzgoju do dobi od 7 do 8 mjeseci uz upotrebu većine krmiva proizvedenih na vlastitom obiteljskom gospodarstvu. Za očekivati je da će se adekvatnijim smještajem, hranidbom i svjetlosnim režimom postići veća nesivost rasplodnih pura, bolja oplođenost snesenih jaja te bolja valivost i veći postotak preživljavanja jednodnevnih purića.

Dobiveni rezultati biti će obrađeni i publicirani u domaćim i svjetskim časopisima, te prezentirani zainteresiranim uzgajivačima, a osim u Varaždinskoj, istraživanje će se na isti način provoditi i u Zagrebačkoj i Krapinsko – Zagorskoj županiji.