Sri21042021

Posljednje izmjene01:33:46 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poljoprivreda VIDEO: 50.000 kuna za ulaganja u poljoprivredu

VIDEO: 50.000 kuna za ulaganja u poljoprivredu

Temeljem Programa poticanja poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja, u ponedjeljak, 15. travnja, 11 poljoprivrednih gospodarstvenika s područja Lepoglave potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za kapitalno ulaganje u poljoprivredi, kojima je podijeljeno ukupno 50 tisuća kuna.

 

Radi se o pojedinačnim iznosima od 1500 do najviše 9 tisuća kuna koje je Grad Lepoglava dao za adaptaciju i gradnju poljoprivrednih objekata.

Programom poticanja poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja za ovu godinu obuhvaćeno je 7 poljoprivrednih aktivnosti za što je iz gradskog proračuna izdvojeno ukupno190 tisuća kuna. U sklopu tih aktivnosti potiču se trajni nasadi u poljoprivredi, stočarska i peradarska proizvodnja, kapitalna ulaganja u poljoprivredi, okrupnjavanje zemljišta, edukacija poljoprivrednika, projekti razvoja poljoprivredne proizvodnje te se subvencioniraju osiguranja poljoprivredne proizvodnje.

Ugovore je potpisalo i 5 organizacija koje potiču razvoj gospodarstva na lepoglavskom području. Programom pomoći i osnaživanja organizacija za poticanje razvoja gospodarstva na području Grada Lepoglave, za kojeg Grad iz proračuna izdvaja 100 tisuća kuna, potiče se razvoj ruralnog turizma i razvoj tradicionalnih obrta i proizvoda.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Alojz Gredelj i Zorislav Rodek, predsjednik Gradskog vijeća te ujedno predsjednik Povjerenstva za poljoprivredu i ruralni razvoj. Tom prilikom Rodek je napomenuo kako nekima nisu bili odobreni zahtjevi za poticajima jer u dokumentaciji nisu priložili predračune bez kojih Grad ne može odrediti visinu poticajnih sredstava.

Iako su sredstva bespovratna ona se moraju pravdati računima koje će korisnici poticaja dostaviti stručnim službama do 30. studenog ove godine.

Zanimljivo je kako do sada još nitko nije predao zahtjeve za sredstava kojima Grad potiče trajne nasade, okrupnjavanje zemljišta i edukaciju poljoprivrednika, a koji se mogu predati do 30. listopada ove godine.