Uto11052021

Posljednje izmjene03:31:38 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poljoprivreda UZGOJ BUČA Na pokusno – pokaznom polju zasijane buče

UZGOJ BUČA Na pokusno – pokaznom polju zasijane buče


Nakon što je tijekom prošle i ove godine nekad zapušteno gradsko zemljište na području Putina uz rijeku Bednju, raskrčeno, očišćeno i pripremljeno za sjetvu, na oko dva hektara tog zemljišta zasijane su buče. Riječ je o jednoj od faza projekta Pokusno – pokaznog polja koji, na navedenoj parceli koju je uzeo u zakup, provodi Agro – turistički klaster "Lepoglava".

- Ovo je zemljište bilo potrebno dovesti u red te ga pripremiti za sjetvu. Počeli smo s poslovima njegova krčenja i čišćenja te nastavili gnojidbom i oranjem, pripremivši ga tako za sjetvu. U te smo poslove uključili članove Agro – turističkog klastera "Lepoglava" – istaknuo je predsjednik Agro – turističkog klastera "Lepoglava" Slavko Štefičar koji je dodao da će, uz postojeće pokusno – pokazno polje, Klaster bučinim sjemenjem zasijati još 2,5 hektara zemljišta koje je uzeo u zakup od građana.

Sjetvu su uz pomoć poljoprivredne mehanizacije odradili djelatnici Uslužne uljare Presečki, a pratili su je zainteresirani građani te učenici osnovnih škola iz Lepoglave, Kamenice i Višnjice. Naime, ATK "Lepoglava" je organizirao Dan sjetve tijekom kojeg su, uz demonstraciju sjetve, predstavljeni i proizvodi od buča.

Prvi čovjek Uslužne uljare Presečki – Zdravko Presečki, okupljenim je građanima i učenicima osnovnih škola iz Lepoglave, Kamenice i Višnjice približio način uzgoja buča i prednosti koje donosi njen uzgoj.

- Poljoprivredno je zemljište potencijal koji treba staviti u funkciju i to tako da građani od njega imaju koristi odnosno ostvaruju prihode. Upravo je ovo primjer dobre prakse kako to ostvariti – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

A uz ATK "Lepoglava", Grad Lepoglavu i Uslužnu uljaru Presečki vrijednost projekta prepoznala je i Varaždinska županija dajući mu također potrebnu potporu.