Sub25092021

Posljednje izmjene10:55:46 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Turizam TURISTIČKI POTENCIJAL Gaveznica u Lepoglavu privlači brojne ekskurzije

TURISTIČKI POTENCIJAL Gaveznica u Lepoglavu privlači brojne ekskurzije


Travanj, svibanj i lipanj mjeseci su kada u Lepoglavu dolaze brojne učeničke ekskurzije s ciljem da posjete Gaveznicu – Kameni vrh – geološki spomenik prirode.

Prije više od 20 milijuna godina ugasli i jedini sačuvani fosilni vulkan u Hrvatskoj zanimljiv je geolokalitet koji nudi jedinstvenu priliku upoznavanja s geološkom poviješću Hrvatskog Zagorja. Upravo zbog toga, Gaveznica – Kameni vrh zanimljiva je školama koje u okviru svog nastavnog programa dolaze u Lepoglavu i posjećuju Gaveznicu gdje se penjući do grotla nekadašnjeg vulkana, učenici ali i svi ostali posjetitelji, uz pratnju vodiča upoznaju s geološkim bogatstvom ovog značajnog geološkog lokaliteta kojim upravlja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Varaždinske županije. Zahvaljujući njoj zbirka stijenja nedavno je upotpunjena primjercima stijena mramora, granita, bazalta te kalcitnom ružom.

- Sada se na Gaveznici mogu vidjeti sve vrste stijena – istaknuo je Damir Vrtar iz Udruge Lepoglavski ahat koji kao vodič i vrstan poznavatelj geološkog bogatstva Gaveznice s njim upoznaje i sve posjetitelje koji s tom namjerom organizirano dolaze u Lepoglavu.
A protekle godine Gaveznicu – Kameni vrh posjetilo je 2800 posjetitelja. Do svibnja ove godine Gaveznicu – Kameni vrh posjetilo 514 posjetitelja, 12 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

- Planiramo da će u ovoj godine broj posjetitelja doseći brojku 3000 – otkrivaju iz Turističko kulturno – informativnog centra, inače nositelja koncesijskog odobrenja koji uz organizaciju posjeta samom lokalitetu organizira i dodatne programe kao što su edukativne geološke radionice.