Sri15072020

Posljednje izmjene10:31:25 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura IZ GRADA Među dobitnicima priznanja Etnografskog muzeja čak njih šest je iz Grada Lepoglave

Kultura

IZ GRADA Među dobitnicima priznanja Etnografskog muzeja čak njih šest je iz Grada Lepoglave


Obilježavajući 100 godina postojanja, Etnografski muzej iz Zagreba dodijeli je priznanja ustanovama, institucijama, udrugama, pojedincima i drugima s kojima je ostvario dugogodišnju uspješnu suradnju. Među dobitnicima ovih vrijednih priznanja je čak šest s područja Grada Lepoglave - Grad Lepoglava, Međunarodni festival čipke, Ekomuzej Lepoglava, Zadruga lepoglavske čipke, Čipkarsko društvo Danica Bresler i Mirko Varović.

- Priznanja dobivena od ovako eminentne ustanove potvrda je vrijednosti našeg rada na očuvanju naše kulturne baštine čije je bogatstvo neizmjerno i prepoznato na svjetskoj razini, a što potvrđuje i UNESCO-ov status nematerijalnog kulturnog dobra dodijeljen lepoglavskom čipkarstvu. Dobivena priznanja potvrda su i odlične suradnje s Etnografskim muzejom odnosno činjenice da u brigu za našu baštinu, što je izuzetno važno, uključujemo struku – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić čestitajući Etnografskom muzeju na stoljeću uspješnog rada i djelovanja.

Priznanja dodijeljena povodom 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja laureatima su uručena na prigodnoj svečanosti održanoj u Zagrebu.

Inače, Etnografski muzej osnovan je 1919. godine i od tada do danas bavi se prikupljanjem, čuvanjem, muzeološkom obradom, istraživanjem i izlaganjem predmeta tradicijske kulture.