Uto11052021

Posljednje izmjene03:31:38 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije UDRUGA BRANITELJI HRVATSKE LEPOGLAVA Obilježen Dan Oružanih snaga

UDRUGA BRANITELJI HRVATSKE LEPOGLAVA Obilježen Dan Oružanih snaga


Dan Oružanih snaga svečano je i raznovrsnim programom 28. svibnja obilježen u Lepoglavi.
Obilježavanje je organizirala udruga Branitelji Hrvatske Lepoglava koja je ujedno tom prigodom održala i Dan otvorenih vrata Udruge.

Program je započeo svetom misom u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Mnoštvo okupljenih vjernika tom je prigodom molilo za sve poginule, zatočene, nestale i umrle hrvatske branitelje te za sve pripadnike Oružanih snaga.

Nakon misnog slavlja na gradskom su groblju u Lepoglavi, kod centralnog križa podignutog u spomen na poginule branitelji, položeni vijenci i upaljene svijeće za 12 poginulih branitelja s područja grada Lepoglave. Vijence su ispred Ministarstva obrane i Ministarstva branitelja položili državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop te izaslanik ministra branitelja general Vjeran Rožić. Ispred Grada Lepoglave vijenac je položio gradonačelnik Marijan Škvarić.
Počast su paljenjem svijeća poginulim braniteljima s gradskog područja odali članovi njihovih obitelji te predstavnici brojnih braniteljskih udruga.

Program obilježavanja Dana oružanih snaga i Dan otvorenih vrata udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava nastavljen je u gradskom parku gdje su postavljene izložbe ratnih fotografija te predstavljena mogućnost i uvjeti ulaska u sastav oružanih snaga Republike Hrvatske.

- Ovakvom se manifestacijom promoviraju Oružane snage Republike Hrvatske i ono što se danas događa u njima. Riječ je oružanim snagama koje su bile u ratu i koje su doprinijele samostalnosti Republike Hrvatske. Ujedno, ovom se manifestacijom predstavlja što su branitelji bili nekada i što rade danas – istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, ujedno i član udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava.

- Ovom manifestacijom udruga Branitelji Hrvatske Lepoglava daje veliki značaj očuvanju vrijednosti Domovinskog rata što potvrđuje i dolazak građana koji su pratili program. Ministarstvo branitelja daje potporu takvim projektima i aktivnostima - rekao je general Vjeran Rožić istaknuvši veliku žrtvu dvanaestorice hrvatskih branitelja s područja grada Lepoglave koji su braneći Hrvatsku izgubili svoje živote.

Rad udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava i samu manifestaciju pohvalio je i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši braniteljima na svemu što su učinili za Hrvatsku.

Tijekom trajanja programa u gradskom je parku održano natjecanje u airsoft gađanju, no glavna atrakcija programa bila je oklopno vozilo Hrvatske vojske – MRAP, koje je za ovu prigodu stiglo u Lepoglavu izazvavši pri tom veliko zanimanje okupljenih.

- Već nekoliko godina unatrag ova Udruga organizira različite manifestacije među kojim aje i obilježavanje Dana Oružanih snaga koje su u Domovinskom ratu činili branitelji među kojima i 12 poginulih s područja grada Lepoglave. Naša se Udruga trudi biti partner s ostalim udrugama, biti prepoznatljivi u zajednici kao njeni aktivni članovi te pomagati društvu – istaknuo je predsjednik udruge Branitelji Hrvatske Dražen Husnjak. Zadovoljan odazivom građana najavio je nastavak provođenja ove i ostalih aktivnosti udruge.

Program je završio okrjepom uz vojnički grah te druženjem okupljenih.

Potporu organizaciji obilježavanja Dana OS i održavanju Dana otvorenih vrata udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava dao je Grad Lepoglava, TKIC te udruge s područja grada Lepoglave – od udruge P.A.S klub Lepoglava do Kuburaške udruge Prva kubura Višnjica, te braniteljske udruge s područja Varaždinske županije.