Pon21092020

Posljednje izmjene04:07:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Ostalo EKOMUZEJ Bogat ovogodišnji program međunarodne kulturne suradnje Ekomuzeja

EKOMUZEJ Bogat ovogodišnji program međunarodne kulturne suradnje Ekomuzeja


Udruga Ekomuzej Lepoglava sudjelovat će tijekom godine na barem šest programa međunarodne kulturne suradnje koji će se realizirati uz potporu Ministarstva kulture. Riječ je o programima koji su vezani za gostovanja u Mađarskoj, Sloveniji, Belgiji, Italiji, Bosni i Hercegovini te Poljskoj, a koji će omogućiti međunarodnu kulturnu suradnju Lepoglave sa svjetskim čipkarskim centrima te ujedno s njima proširiti suradnju na području čipkarstva te onu vezanu za nematerijalnu kulturnu baštinu.

- Brojna gostovanja u okviru provedbe navedenih međunarodnih programa iskoristit će se za promociju grada Lepoglave kao mjesta bogate kulturne baštine i tradicije pri čemu će posebno biti istaknuta lepoglavska čipka kao dobro s UNECO-ve liste nematerijalne kulturne baštine. Ujedno, europskoj će publici biti predstavljen Međunarodni festival čip kao značajna kulturno-turistička manifestacija Hrvatske. Čipkarice će pak imati priliku za sudjelovanje na stručnim programima i izložbama u stranim zemljama, razmjenu znanja i iskustava, upoznavanje stranih partnera s čipkarstvom Lepoglave, ali i prilika za razradu novih ideja i projekata – istaknuo je predsjednik Udruge Ekomuzej Lepoglava Dejan Bjelivuk.

Programi se financiraju sredstvima Ministarstva kulture RH. Riječ je o više od 40.000 kuna koje će Ministarstvo izdvojiti za provedbu navedenih programa u čijoj je pripremi sudjelovao i pomogao projektni ured TKIC-a iz Lepoglave.

Do kraja godine Udruga Ekomuzej Lepoglava očekuje i realizaciju nekih od prijavljenih EU projekata.