Pet07082020

Posljednje izmjene07:49:25 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Ostalo PROJEKT ČIPKA ILUZIJA (FOTO) U Lepoglavi premijerno prikazan dokumentarni film "Čipka iluzija"

PROJEKT ČIPKA ILUZIJA (FOTO) U Lepoglavi premijerno prikazan dokumentarni film "Čipka iluzija"


U lepoglavskom Domu kulture premijerno je prikazan kratki dokumentarni film "Čipka iluzija" nastao kao zapis procesa provedbe istoimenog projekta Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda "Umjetnost i kultura 54+".

- Tijekom trajanja projekta održane su brojne radionice glazbe i pokreta, dramske radionice, radionice izrade čipke na kojima su razmjenjivana iskustva čipkarica i mladih glumaca. Tijekom tih radionica rodila se snažna energija koja je rezultirala i ovim filmom – istaknula je, najavljujući film, Vesna Kosec-Torjanac, dramaturginja varaždinskog HNK-a i voditeljica projekta.
Scenarij, režiju i montažu filma potpisuju Julia Klier i Dražen Krešić. U nešto više od pola sata, koliko traje ovaj dokumentarni film, prikazan je dio aktivnosti sudionika projekta iz Lepoglave - njihovi razgovori, druženja, sjećanja, razmišljanja kao i njihov odnos prema lepoglavskoj čipki. Sve to popraćeno je sjajnom glazbom nastalom na glazbenim radionicama također održanima tijekom trajanja projekta.

- Izuzetno mi je drago da su naši građani imali priliku sudjelovati u projektu te iskazati svoje skrivene talente kao glumci, tekstopisci, pjesnici. Vidim da su svi uživali u tome i to nam daje poticaj za daljnji rad. Zahvaljujem HNK-u Varaždin i Vesni Kosec Torjanac kao i svim članovima ekipe na suradnji, a posebna zahvala našim članovima koji su sudjelovali u projektu – poručio je Dejan Bjelivuk, predsjednik udruge Ekomuzej Lepoglava, partnera na projektu "Čipka iluzija".

Nakon prikazanog filma okupljeni su imali prigode premijerno slušat radio dramu također nastalu u okviru projekta "Čipka i iluzija". Predstavljen je i audio CD s pjesmama nastalima na glazbenim radionicama. Neke od tih pjesama na lepoglavskom su predstavljanju dokumentarnog filma "Čipka iluzija" izveli sudionici projekta.

Projekt "Čipka iluzija" iznjedrio je istoimenu dramsku predstavu, dokumentarni film, radio dramu te audio CD. Lepoglavskom premijerom kratkog dokumentarnog filma te premijerom radio drame i glazbenog albuma završio projekt koji je za cilj imao postizanje bolje socijalne uključenosti i unaprjeđenje kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima.