Ned24052020

Posljednje izmjene10:42:11 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo AKTUALNO Grad upozorava građane na obavezu održavanja zapuštenih površina, a građani prozivaju Grad da on sam to ne čini

Ostale vijesti

AKTUALNO Grad upozorava građane na obavezu održavanja zapuštenih površina, a građani prozivaju Grad da on sam to ne čini


Ovih je dana aktualizirano pitanje održavanja, bolje rečeno neodržavanja zelenih površina na području Grada Lepoglave. O tome se raspravljalo i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj je, odgovarajući na vijećničko pitanje gradonačelnik Marijan Škvarić kazao da su zapuštena zemljišta sve veći problem s kojim se Grad Lepoglava suočava.
- Prvi problem se javlja u ožujku i travnju kad građani umjesto provođenja agro-tehničkih mjera vrše spaljivanje poljoprivrednih površina. Često pri tom dolazi do izmicanja vatre kontroli pa moraju intervenirati vatrogasci što stvara troškove dok se sami vatrogasci moraju izlagati opasnostima. Tu je i problem cvatnje ambrozije, ali i gubitak gospodarskog resursa koji te površine predstavljaju kada se obrađuju – istaknuo je gradonačelnik Škvarić te dodao da su, kad je u pitanju održavanje vlastitih parcela, donesene odluke o obavezama građana, ali i mjere kojima će se kažnjavati oni građani koji se tih odluka neće pridržavati.
- Ove smo godine, do 1. srpnja, napisali 63 opomene. Kod pisanja opomena nailazimo na probleme, a to su da se ne zna tko je vlasnik određene zapuštene parcele ili pak vlasnik odnosno korisnik nije zbog zdravstvenog stanja u mogućnosti održavati parcelu, a ima i onih koji jednostavno to ne žele raditi – rekao je gradonačelnik te istaknuo da je Grad raznim mjerama želio potaknuti građane da vlastito poljoprivredno zemljište stave u funkciju, a za što građani nisu pokazali interes. Grad je također davao subvencije, i to do 70% povrata troškova, za malčiranje zemljišta no i za to nije bilo zainteresiranih građana, istaknuo je gradonačelnik dodavši da Grad i dalje traži način odnosno mjere koje bi potaknule građane da svoje poljoprivredno zemljište stave u funkciju.

Građani prozvali Grad da neodržava vlastite površine

Nakon obavijest komunalnog redarstva Grada Lepoglave o potrebi redovitog održavanja poljoprivrednih površina te najave sankcioniranja vlasnika ili korisnika takvih neodržavanih površina, na društvenim su se mrežama zaredali komentari nezadovoljnih građana koji za neodržavanje vlastitih površina prozivaju Grad Lepoglavu.
Upozorenja građana da Grad sam ne održava vlastite površine komentirao je gradonačelnik Škvarić.
- Slažem se da svatko treba odraditi svoj dio obaveza. Dao sam uputstva gradskim službama da sve gradske površine moraju biti uređene. Ako nešto nije uređeno molio bih građane da na to upozore mene i službe Grada Lepoglave kako bi odradili taj dio aktivnosti. Svi se moramo odgovorno ponašati kad su obaveze u pitanju – rekao je gradonačelnik.