Sub19092020

Posljednje izmjene04:07:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo NEODGOVORNO POSTUPANJE S OTPADOM Salonitne ploče završile u šumi

Ostale vijesti

NEODGOVORNO POSTUPANJE S OTPADOM Salonitne ploče završile u šumi


Brojne obavijesti o tome kako pravilno selektirati i zbrinjavati otpad kao i ukazivanja na posljedice nesavjesnog i neodgovornog odlaganja otpada očito kod nekih nisu urodila plodom.

Naime, ovih se dana u kanjonu Velike Sutinske, u blizini županijske prometnice, mogao vidjeti prizor koji upućuje na to da nesavjesni pojedinci i dalje ne mare o tome gdje će "odložiti" svoj otpad odnosno ne pokazuju nimalo brige o tome koliku će štetu radeći ovakve stvari nanijeti zajednici i okolišu. Nepoznat netko uz županijsku je prometnicu u Velikoj Sutinskoj bacio građevinski otpad u kojem prevladavaju kancerogene i po zdravlje opasne salonitne ploče.

Sukladno propisima (Zakonu o održivom gospodarenju otpadom „Narodne novine“ br. 94/13 i 73/17) bačen otpad morati će zbrinuti vlasnik zemljišta na kojem se otpad nalazi i koji će zbog neodgovornog postupanja nesavjesnog i odgovornim službama, za sada, nepoznatog počinitelja, imati troškove zbrinjavanja otpada kojeg mu je netko drugi "parkirao" na njegovo zemljište

Otpad kao što su salonitne ploče spada u vrstu opasnih otpada i kao takav zbrinjava se kod koncesionara ovlaštenih za prikupljanje takve vrste otpada. Odlaganje takvog otpada koncesionar naplaćuje zbrinjavanje no svatko tko stvara otpad ima obavezu brinuti se da taj otpad bude pravilno odložen i zbrinut.