Pet03042020

Posljednje izmjene04:08:45 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA OBILJEŽEN U LEPOGLAVI Lepoglavski se SDP-ovci prisjetili stradalih u holokaustu

Ostale vijesti

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA OBILJEŽEN U LEPOGLAVI Lepoglavski se SDP-ovci prisjetili stradalih u holokaustu


27. siječnja 1945. vojnici Crvene armije u velikoj protuofenzivi na istočnom bojištu uz oslobađanje velikog teritorija od njemačke vojske oslobađaju i najveći logor smrti nacističke Njemačke Auschwitz-Birkenau. UN je taj dan odabrao za obilježavanje sjećanja na žrtve holokausta, a komemoraciji koja se toga dana obilježava u cijelom svijetu priključila se i delegacija Gradske organizacije SDP-a Lepoglava.

Delegaciju je predvodio predsjednik Gradske organizacije Hrvoje Kovač koji je u pratnji članova Gradskog odbora i predsjednice Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije Barbare Antolić Vupore položio vijenac na spomen-obilježju stradalnicima ustaškog logora u Lepoglavi.
Istaknuo je pritom kako Lepoglava, iako je danas dio UNESCO-ve obitelji koja promiče zajedništvo među kulturama, kroz svoju je povijest bila zatvor, logor i kaznionica te kako nipošto ne smijemo stavljati pod tepih najcrnje dane novije povijesti.
- Sjećanjem na žrtve holokausta mi, pogotovo mlađe generacije, upozoravamo na užasavajuću nepravdu koja im je učinjena i iskazujemo naše najdublje poštovanje prema njihovu bezobzirno pogaženom ljudskom dostojanstvu. Žrtve Holokausta pokazuju nam i koliko je kratak put od prezira, preko diskriminacije do mržnje i zločina. One su opomena i obveza svima nama kao i budućim generacijama da više nikada nitko ne bude proganjan zbog pripadnosti drugoj naciji, vjeri, zbog drugačijeg političkog uvjerenja ili drugačije spolne orijentacije. Danas smo nažalost svjedoci kako tolerancija postaje strana riječ, prihvaćanje različitosti grijeh, a govor mržnje uvriježen bonton. Ne ponovilo se... – kazao je Kovač.

Tijekom 2. svjetskog rata, a dolaskom ustaša na vlast u novoosnovanoj kvislinškoj tvorevini - Nezavisnoj državi hrvatskoj, na mjestu dotadašnjeg zatvora Kraljevine Jugoslavije otvara se Radni logor Lepoglava čiji je prvi upravitelj bio Ljubo Miloš. Kao i većina sličnih logora, i u Lepoglavi su zatvorenici, prema dosadašnjoj prikupljenoj dokumentaciji, njih 4.952 živjeli u teškim uvjetima i sa smrću svaki dan. Iako su ubijanja i stradavanja bila svakodnevna stvar, najgori dan za sve zatvorenike dogodio se pred sam kraj rata kada je naređena likvidacija logora zbog čega je na lokalitetu današnjeg Spomen-groblja ubijena 961 osoba. Na Spomen-groblju tako su upisana imena svih ubijenih, od malog djeteta do starca, među kojima je uklesano ime i dvomjesečne bebe iz Rinkovca, a s područja Lepoglave i ime Rude Štefuljaka, jedine lepoglavske žrtve, stoji u priopćenju GO SDP-a Lepoglava.