Pon18012021

Posljednje izmjene10:40:23 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Cricket IZ GRADA Dobra prezentacija Lepoglave u Turskoj

IZ GRADA Dobra prezentacija Lepoglave u Turskoj


Na poziv Veleposlanstva Turske u Republici Hrvatskoj, protekli je tjedan delegacija Grada Lepoglave boravila u Antaliji u Turskoj gdje je sudjelovala na „4. Kaleiçi Old Town Festivali“ koji je na jednom mjestu okupio preko 250 predstavnika gradova iz 48 zemalja svijeta od Europe preko Sjeverne Afrike i Bliskog istoka do središnje Azije. Radi se najvećem kulturnom događaju u Antaliji u formi uličnog festivala na kojem se predstavljaju gradovi iz čitavog svijeta koji su na listi UNESCOa.

Lepoglavsku je delegaciju u Turskoj predvodio zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave Hrvoje Kovač, a pridružili su mu se i Gordana Mošmondor, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela grada Lepoglave, Ljubica Dubovečak, direktorica Turističke zajednice grada Lepoglave, Karmen Šoštarić, upraviteljica Zadruge lepoglavske čipke i Snježana Varović, samostalna umjetnica.

U radnom dijelu ovog međunarodnog festivala UNESCO gradova lepoglavsku je delegaciju pratio i Veleposlanik Republike Hrvatske u Turskoj Hrvoje Cvitanović koji je kao dio hrvatske delegacije sudjelovao na sastancima s predstavnicima gradova Muratpaşa i Antalija te zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Kovačem na sastanku s Guvernerom Antalije.

Lepoglava se na festivalu predstavila kroz prizmu UNESCOa i bogate kulturne baštine utkane u lepoglavsku čipku, sudjelujući na interaktivnom Forumu pred svim sudionicima. Uoči same prezentacije, zamjenik gradonačelnika Kovač potpisao je zajedničku 'Deklaraciju o zaštiti starih gradova' koji njeguju UNESCOvu zaštitu čime je i na prigodan formalan način Lepoglava postala dio svjetske inicijative koja će svoj zagovarački proces započeti nakon festivala na najvišim razinama međunarodnih organizacija od Europskog parlamenta do Ujedinjenih naroda.

- Ukazana nam je neizmjerna čast da na preporuku i poziv Veleposlanstva Turske u Hrvatskoj sudjelujemo na ovom festivalu UNESCO gradova, a kolegama iz brojnih država i gradova predstavili smo tek dio naših posebnosti, prikazali način izrade i vrijednost lepoglavske čipke kao i dio atmosfere Međunarodnog festivala čipke – izjavio je zamjenik gradonačelnika Kovač dodavši pritom kako se prezentacija podijelila na onu političku, kroz koju su se održali sastanci s brojnim dužnosnicima, turističku, kroz distribuciju promotivnog materijala o našem kraju te kulturno-umjetničku kroz prezentaciju izrade lepoglavske čipke i njezinu kontemporarnu primjenu.

- Iako vrlo intenzivan, ovaj Festival otvorio je mnoge nove mogućnosti kulturne suradnje za našu Lepoglavu s brojnim gradovima iz više zemalja svijeta. Sad je na nama da iskoristimo sve mogućnosti i potencijale koji su nam se otvorili u Turskoj – zaključio je zamjenik gradonačelnika Kovač.