Sri04082021

Posljednje izmjene03:35:19 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Cricket IZ GARDA Grad Lepoglava pomaže gospodarstvu te potiče suradnju s gospodarstvenicima

IZ GARDA Grad Lepoglava pomaže gospodarstvu te potiče suradnju s gospodarstvenicima


S kojim se problemima susreću gospodarstvenici u ovom kriznom vremenu uzrokovanom pandemijom virusa COVID-19, kako im pomoći, što je Grad Lepoglava već učinio po tom pitanju te što dodatno može učiniti kako bi u budućem razdoblju gospodarstvenicima pomogao da prebrode krizu, razgovaralo se na sastanku koji je gradonačelnik Grad Lepoglave Marijan Škvarić održao s predstavnicima gospodarstvenika točnije obrtnika s područja Varaždinske županije - predsjednikom Obrtničke komore Varaždinske županije Mariom Milakom, predsjednikom Udruženja hrvatskih obrtnika Ivanec Darkom Lončarom te članom Upravnog odbora Obrtničke komore Varaždinske županije Borisom Botkovićem.

- Gospodarstvo je temelj i osnova opstojnosti grada i bez gospodarstvenika grad ne bi mogao opstati. Svjesni smo s kakvim se izazovom nose gospodarstvenici i da im je u ovom trenutku potrebna pomoć i podrška koja od strane Grada Lepoglave nije izostala, a na koju i nadalje mogu računati, posebice u ovim kriznim vremenima – istaknuo je na početku sastanka gradonačelnik Škvarić podsjetivši da je Grad Lepoglava već donio niz mjera za ublažavanje negativnih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa. U okviru tih mjera svi su gospodarstvenici s gradskog područja u potpunosti oslobođeni plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi za obavljanje njihove poslovne djelatnosti i to za mjesece travanj, svibanj i lipanj. Ta će mjera, bude li potrebno, biti produljena. Nadalje, odgođeno je slanje opomena za sve nepodmirene obveze te je odgođeno pokretanje svih postupaka prisilne naplate za vrijeme važenja mjera. Pored toga, gospodarstvenicima je dana mogućnost odgode plaćanja kao i mogućnost obročne otplate za sva dugovanja. U periodu trajanja donesenih mjera Turističko kulturno informativni centar svim gospodarstvenicima s gradskog područja pruža besplatne savjetodavne usluge za izradu dokumentacije i poslovnih planova, pomoć kod prijave projekata financiranih iz fondova EU kao i kod prijava na natječaje resornih ministarstava. Tu je mjeru, ovom prigodom, predstavio direktor TKIC-a Damjan Županić.

Jedna od značajnijih mjera potpore poduzetnicima je davanje potpora male vrijednosti za poticanje razvoja malog gospodarstva na području Grada Lepoglave u 2020. godini. Riječ je o potporama kojima Grad Lepoglava sufinancira nabavku opreme i inventara te ulaganja u standarde kvalitete kao i nastupe na sajmovima, izložbama i izradu promotivnih materijala. Taj je natječaj trenutno otvoren i za njega, istaknula je voditeljica Odsjeka za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju Maja Poje, vlada veliki interes.
- Gospodarstvenici mogu računati i na subvenciju kamata za poduzetničke kredite, a u vrijeme ove krize pomogli smo im i na druge načine. Od naših smo tekstilaca naručili izradu zaštitnih maski dok smo prilikom ponovnog otvaranja frizerskih i salona ljepote, vlasnicima podijelili dezinfekcijska sredstva i zaštitne maske uštedjevši im sredstva koja bi utrošili za njihovu nabavku. Potrebno je spomenuti i da je iznos komunalne naknade na području Grada Lepoglave, koji se nije mijenjao od 2001. godine, značajno manji u odnosu na druge gradove na području Varaždinske županije. Uz to, na gradskom području traje investicijski ciklus vrijednosti oko 22 milijuna kuna. Riječ je o realizaciji brojnih projekata na kojima su većinom angažirani domaći poduzetnici – istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

Predstavnici obrtnika pohvalili su mjere Grada Lepoglave te aktivnosti koje provodi u nastojanju da pomogne gospodarstvenicima.
- Zahvalni smo na pomoći koju pružate obrtnicima. Svaka će im potpora s gradske razine pomoći, a oni će to znati vratiti gradu – poručio je predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak s kojim su se složio i predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Ivanec Darko Lončar te član Upravnog odbora Obrtničke komore Varaždinske županije, ujedno i obrtnik s područja Grada Lepoglave, Boris Botković koji je istaknuo da je suradnja s Gradom Lepoglavom odlična te da su gospodarstvenicima gradska vrata uvijek otvorena.

Želeći unaprijediti suradnju s gospodarstvenicima s gradskog područja, Grad Lepoglava je pokrenuo inicijativu za osnivanje savjeta, premda neformalnog, u koji bi uz predstavnike Grada činili i predstavnici gospodarstvenika s gradskog područja. Savjet bi radio na povezivanju Grada i gospodarstvenika te planiranju budućih aktivnosti usmjerenih razvoju gospodarstva na području Grada Lepoglave. Ta je inicijativa ovom prigodom prihvaćena te će se krenuti s formiranjem takvog savjeta. Ujedno, najavljena je daljnja suradnja svih dionika ovog sastanka te je prihvaćen prijedlog da se pomogne mladim obrtnicima kod pokretanja obrta.