Uto11052021

Posljednje izmjene03:31:38 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Football ODRŽANA 20. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Zbog razmimoilaženja u stavu treba li se sjednica, s obzirom na okolnosti vezane za koronavirus, održati u skraćenom obliku, vijećnici HSS-a, SDP-a i zamjenik gradonačelnika napustili sjednicu. Vijećnici HNS-a, HDZ-a i

ODRŽANA 20. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Zbog razmimoilaženja u stavu treba li se sjednica, s obzirom na okolnosti vezane za koronavirus, održati u skraćenom obliku, vijećnici HSS-a, SDP-a i zamjenik gradonačelnika napustili sjednicu. Vijećnici HNS-a, HDZ-a i


Na samom početku sjednice, koja je uz obrazloženje da će se tako postići veći stupanj zaštite vijećnika, održana u Domu kulture, a ne u Gradskoj vijećnici, došlo je do razmimoilaženja u stavovima treba li se sjednica održati u skraćenom obliku, odnosno da se s dnevnog reda izuzme većina od 18 točaka.

Predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić predložio se da se u Dnevni red dodatno uvrsti točka u okviru koje bi vijećnici bili informirani o trenutnom stanju vezanom za koronavirus i mjerama koje se poduzimaju u cilju sprječavanja njegova širenja te da vijećnici, s ciljem skraćivanja trajanja sjednice, odustanu od postavljanja pitanja tijekom aktualnog sata.

Vijećnik Siniša Štefičar, ispred Kluba vijećnika SDP-a, predložio je da se s predloženog Dnevnog reda, uz prihvaćanje da se u njega uvrsti točka vezana za informoiranje o trenutnom satnju vezanom za koronavirus, skinu sve točke osim Prijedloga Odluke o imenovanju ravnateljice Dječjeg vrtića Lepoglava i Izvješća o provedbi Plana gospodarenje otpadom Grada Lepoglave za 2019. godinu.
- Sve ostale točke koje se nalaze na dnevnom redu ne traže žurno donošenje te neće utjecati na funkcioniranje Grada Lepoglave. Micanjem ostalih točaka znatno bi se skratilo trajanje sjednice i tako smanjila opasnost od eventualne mogućnosti širenja koronavirusa. U obrazloženju je istaknuo da bi tako Gradsko vijeće, sljedeći upute dobivene od nadležnih tijela, svojim primjerom pokazalo odgovornost kad je provođenje mjera zaštite od koronavirusa u pitanju. Ujedno, u ovim ćemo trenucima svojim primjerom pokazati odgovornost – istaknuo je Štefičar te dodao da će vijećnici koji podržavaju ovaj prijedlog napustiti sjednicu ne bude li on prihvaćen budući da ne žele svojim ostankom na sjednici kršiti preporučene mjere zaštite od koronavirusa donesene od strane nadležnih tijela.

Gradonačelnik Marijan Škvarić takav je prijedlog smatrao neopravdanim. Istaknuo je da je potrebno pridržavati se propisanih mjera, ali da održavanje sjednice ne predstavlja nikakvu opasnost i ne kosi se s propisanim mjerama budući da je broj okupljenih daleko manji od sto.
- Na sjednici nema nikog iz rizičnih skupina ljudi, a vijećnici moraju imati odgovornost prema građanima te se sastajati i donositi odluke upravo na korist građana. Pored toga, trenutna situacija vezana za koronavirus može vrlo brzo izmijeniti te više neće postojati mogućnost održavanja sjednica te je zbog toga dužnost Gradskog vijeća održati ovu sjednicu – replicirao je gradonačelnik Škvarić na što je Štefičar rekao da je u pravu kad kaže da građani od vijećnika traže da donose važne odluke te je zbog toga i predložio da na dnevnom redu ostanu one odluke koje je važno donijeti.
- Za ostale točke nije toliko važno da o njima raspravljamo sada, a želimo li biti odgovorni prema građanima tada ne bi smo trebali sve te točke donositi na brzinu bez kvalitetne rasprave – odgovorio je Štefičar.

S gradonačelnikom se složio predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić iznijevši pri tom stav Kluba vijećnika HDZ-a da se sjednica održi prema ranije predloženom Dnevnom redu. Rekao je da sjednica može biti brzo završena budu li rasprave jasne, kratke i dinamične.
- Održati sjednicu sa samo dvije točke nema smisla. Pitanje je što je tu moralno, a što nemoralno – rekao je Dukarić.

Klub vijećnika HSS-a podržao je prijedlog vijećnika Siniše Štefičara. Vijećnik Željko Šoštarić, koji se izjasnio ispred Kluba vijećnika HSS-a, istaknuo je da se potrebno ponašati odgovorno i u skladu sa situacijom u zemlji.
- Neodgovorno je bilo uopće sazivati sjednicu, ali kad je već sazvana da bi onda trebalo raspravljati samo o dvije važne točke dnevnog reda, navedene od strane vjećnika Štefičara, a koje su u interesu građana. Nemate pravo sa zdravstvenog stajališta tražiti od nas da budemo na sjednici – istaknuo je vijećnik Šoštarić dodavši da se Gradsko vijeće davno prije trebalo pripremiti za mogućnost ovakve situacije i stvoriti preduvjete za održavanje sjednica na daljinu.

Vijećnik Milan Pavleković je ispred Kluba HNS-a odbacio prijedlog vijećnika Štefičara istaknuvši da je sjednicu potrebno održati zbog interesa građana. Podržao ga je njegov stranački kolega Zorislav Rodek rekavši da ako je na sjednici došlo do zaraze onda je svejedno i sjednica se može održati.

S druge strane, zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač također je pozvao na odgovornost dodavši da on sam kao dijabetičar koji spada u rizičnu skupinu građana, ne želi ostati na sjednici.

Pristupilo se glasanju. Glasalo je 11 prisutnih vijećnika od kojih je osam vijećnika HNS-a, HDZ-a i jedan vijećnik HSU-a glasali za ranije predloženi Dnevni red dok su dva vijećnika HSS-a bila protiv, a jedna vijećnik SDP-a suzdržan. Tako je s većinom od osam glasova prihvaćen Dnevni red kojem je uz 18 ranije predloženih točaka pridodano podnošenje izvješća o trenutno situaciji vezanoj za koronavirus.

Nakon što je sjednica nastavljena i navedena točka zaključena, a tijekom koje su vijećnike o trenutnoj situaciji izvijestili gradonačelnik Marijan Škvarić i njegov zamjenik, ujedno i načelnik gradskog Stožera civilne zaštite, Hrvoje Kovač, vijećnici HSS-a, SDP-a i zamjenik gradonačelnika napustili su sjednicu.

U nastavku sjednice preostali su vijećnici odradili cijeli Dnevni red bez većih rasprava i jednoglasno.
Prihvatili su prijedlog Odluke o imenovanju ravnateljice Dječjeg vrtića Lepoglava imenovavši novom ravnateljicom dugogodišnju djelatnicu Dječjeg vrtića Lepoglava Valentinu Husnjak Ribić Novoizabrana ravnateljica se zahvalila na ukazanom povjerenju istaknuvši pri tome da je vidljiva velika briga Grada Lepoglave za predškolski odgoj, a zahvaljujući kojoj će svoj djeci biti omogućeno da budu uključena u njega.

Prihvatili su vijećnici i Prijedlog Pravilnika o upisu i mjerilima upisa djece u Dječji vrtić Lepoglava te Izvješće o provedbi Plana gospodarenja otpadom grada Lepoglave za 2019. godinu. Pri tom je gradonačelnik istaknuo da postoji određena doza zadovoljstva njegovom provedbom, ali i potreba za provedbom dodatnih aktivnosti kako bi se postigli zacrtani ciljevi gospodarenja otpadom na gradskom području.

Prisutni su vijećnici, uz pohvale upućene svim vatrogascima s područja Grada Lepoglave, donijeli Plan operativne primjene Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2020. godini na području Grada Lepoglave, zatim Godišnji provedbeni plan unaprjeđenja zaštite od požara za područje Grada Lepoglave za 2020. godinu, Izvješće o stanju zaštite od požara na području grada Lepoglave za 2019. godinu te Izvješće o izvršenju Plana djelovanja Grada Lepoglave u području prirodnih nepogoda.

Prihvaćene su na sjednici Izmjene Programa mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području grada Lepoglave za 2020. godinu kojim se definira da su opravdani troškovi za dodjelu potpora oni troškovi koji su nastali nakon 30. lipnja 2019. te tijekom 2020. godine.

Vijećnici su donijeli i Prijedlog Programa demografskih mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području Grada Lepoglave za 2020. godinu kojim se želi omogućiti mladim obiteljima stjecanje vlastitog doma kao preduvjet za ostanak na području Grada Lepoglave.

Između ostalog, izglasan je i Prijedlog Odluke o ukidanju svojstva javnog dobra na čkbr. 2086/3 k.o. Lepoglava što će biti preduvjet za izgradnju branika na prijelazu ceste preko željezničke pruge u blizini Sportsko-rekreacijskog centra u Lepoglavi.