Uto04082020

Posljednje izmjene05:32:16 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Horse racing Karamarkova obrana oštro reagira

Karamarkova obrana oštro reagira

karamarko1

"Razbacivanje milijunima" ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka koji je izjavio da su neutemeljene primjedbe ivanečkih gradova i općina o nedovoljnim državnim potporama, dodavši da je na to područje u zadnje tri godine ušlo više od 165 milijuna kuna potpora, diglo je mnoge na noge.

Naime, Karamarko je za Radio Ivanec izjavio kako je čak 40,2 milijuna kuna potpora dobila Lepoglava, 24,8 milijuna donirano je Bednji dok je Ivanec primio 18,2 milijuna kuna potpora. Njegove izjave osudili su mnogi, a među njima i načelnik Bednje Mirko Bistrović koji je Karamarkove izjave proglasio lažnima.

U obranu ministra Karamarka stala je Županijska organizacija HDZ-a Varaždinske županije koja je reagirala priopćenjem u kojem daje pregled financija i ulaganja središnje državne vlasti u navedena područja.

- Povodom neprimjerenih izjava čelnika Bednje, Ivanca i Lepoglave, redom članova HNS-a, a koje su isključivo potaknute dnevnim politikantstvomu u svrhu obmanjivanja građana, želimo javno ponoviti nepobitne činjenice, stoji u priopćenju i nabraja:

Općina Bednja:

Ulaganja središnje države u općinu Bednja za razdoblje 2008-2011. iznose 24,8 mil.kuna od čega se ističe:
12,6  mil. programi regionalnog razvoja (program integralnog razvoja lokalne zajednice- sanacija odrona/klizišta na području općine Bednja)
8,1 mil. kroz ustupljeni dio dobiti, te povrat poreza na dohodak čiji je povrat preuzela država
1,7 mil. kultura (zaštitni radovi na nepokretnim spomenicima kulture – Bednja, Crkva Uznesenja BDM; Meljan, Kapela sv. Tri Kralja; Crkva sv. Josipa u Bednji)
1,4 mil. gospodarstvo i poduzetništvo (poticanje razvoja trg. društava orijentiranih na izvoz)
0,4 mil. zaštita okoliša (divlja odlagališta i poticanje korištenja obnovljivih izvora energije)
0,3 mil. proračunska zaliha (potpora obnovi kape zvonika Župne crkve Uznesenja BDM u Bednji)

Grad Ivanec:

Ulaganja središnje države u općinu Ivanec za razdoblje 2008-2011. iznose 18,2 mil.kuna od čega se ističe:
9,1 mil. gospodarstvo i poduzetništvo (5,1 mil. restrukturiranje i razvoj pojedinih grana industrije; 1,8 mil  poticanje izvoza; 1,3 mil. poticanje poduzetničke infrastrukture)
3,7  mil. programi regionalnog razvoja (program integralnog razvoja lokalne zajednice- izgradnja spoja ulice R. RAJTERA I M. MALEZA)
1,7 mil. kultura (zaštitni radovi na nepokretnim spomenicima kulture – Ivanec, Crkva sv. Marije Magdalene; Stari grad)
1,5 mil. kapitalni projekti u socijalnoj skrbi (Odgojni dom Ivanec)
1,0 mil. zaštita okoliša (nacionalni energetski programi)
0,8 mil. strukturne potpore sektoru stanovništva i gospodarstva (plin i električna energija)

Grad Lepoglava:

Ulaganja središnje države u grad Lepoglava za razdoblje 2008-2011. iznose 40,2 mil.kuna od čega se ističe:
26,7 mil. kroz ustupljeni dio dobiti, te povrat poreza na dohodak čiji je povrat preuzela država
3,5 mil. kultura (zaštitni radovi na nepokretnim spomenicima kulture – Crkva sv. Marije i bivši pavlinski samostan u Lepoglavi)
3,5 mil. gospodarstvo i poduzetništvo (1,7 mil. poticanje poduzetničke infrastrukture; 1,3 mil. osiguranje potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca)
2,8 mil. korištenje voda i zaštita voda (Izgradnja glavnog dovodnog cjevovoda crpna stanica Stažnjevec - vodosprema Lepoglava)
1,9 mil. kapitalni projekti u pravosuđu (Kaznionica u Lepoglavi, adaptacija zgrade)
1,6  mil. programi regionalnog razvoja.

- Nepobitna je činjenica da su se državne potpore zaista slile na područje navedenih općina i gradova , a to što nisu sve završile u gradskim proračunima, već i kod ostalih korisnika koji posluju na području tih JLS, najnormalnija je stvar. Pa ne počinje i ne završava sve sa aktualnim gradonačelnicima. Ako nešto nije prošlo kroz općinski ili gradski proračun ne znači da nije uloženo na području te JLS. Još samo čekamo da navedeni čelnici javno istupe i obznane da im država nije ustupila dio dobiti i umjesto njih preuzela povrat poreza na dohodak, već da im je to u proračune „palo s neba“.

Kako stoji u priopćenju HDZ Varaždinske županije dodaoje i da nije istinita tvrdnja navedenih HNS-ovih čelnika da ulaganje Hrvatskih cesta u program Betterment II koji se u Varaždinskoj županiji izvodi na dvije dionice - na 18 kilometara pravca od Vidovca kroz Ivanec i na 10 kilometara ceste D3 Turčin-Novi Marof, zajedno iznosi 60 milijuna kuna, već on za obje investicije iznosi 84.255.000,00 kuna.

- Očigledno je ministar Karamarko javnim iznošenjem činjenica dirnuo u „zasluge“ koje su si pripisivali lokalni HNS-ovi dužnosnici, a u biti su to bila ulaganja s državne razine, stoji u priopćenju HDZ-a varaždinske županije.

Izvor: Aktualno.hr