Pet18092020

Posljednje izmjene04:07:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Horse racing Štromar: Izlaz u novim izborima

Štromar: Izlaz u novim izborima

sstromi

Varaždinski župan Predrag Štromar gostovao je na predavanju pod nazivom „Zašto izbori“ koja  je u sklopu HNS-ove serije tribina održana u petak, 20. svibnja u Domu kulture. Kritizirao je vladajuću koaliciju za neprovođenje koalicijskog sporazuma, podsjetivši da je tim sporazumom previđeno da će lokalne jedinice moći zadržati 20 posto poreznih prihoda, a izlaz vidi u novim izborima.

- HNS je nezadovoljan načinom raspoređivanja financija u našoj državi. Umjesto obećane decentralizacije i povećanja prihoda na 20 posto, sada je situacija takva da su se prihodi smanjili na 9 posto. Imamo najveću centralizaciju u Europi jer od deset zarađenih kuna radnik pet daje državi od čega, država samo 50 lipa onda proslijedi jedinicama lokalne samouprave, a ostalo zadrži sebi .– kazao je Štromar.

Osvrnuo se  na stalni pad BDP-a, i to 5,6 posto 2009. i 1,4 posto 2010. godine istaknuvši kako Hrvatska spada među deset zemalja na svijetu koje u posljednje dvije godine imaju pad BDP-a.
- Dug države s jamstvima prelazi 175,5 milijardi kuna, a vanjski dug će ove godine dosegnuti 106 posto BDP-a. – izjavio je Štromar.

Nadovezao se i na sustav javne nabave koji je netransparentan i služi za isisavanje novca te na problem nelikvidnosti države izdvojivši podatak da su nepodmirene obveze u siječnju iznosile čak 36,7 milijardi kuna.
- U nedjelju 22. svibnja građani Lepoglave birat će članove mjesnih odbora i siguran sam da ćete opet na tim izborima dokazati da smo stranka projekata. – rekao je Štromar.

Predavanju su prisustvovali koalicijski partneri SDP i HSU te zamjenik župana Milan Pavleković.