Pon27012020

Posljednje izmjene07:00:14 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Tennis Gradonačelnik ipak ide u Sabor?

Gradonačelnik ipak ide u Sabor?

skv-m

Prateći rezultate parlamentarnih izbora u prosincu, koji su tada iz sata u sat bivali sve povoljniji u raspodjeli zastupničkih mjesta za Kukuriku koaliciju, sa zanimanjem smo čekali konačan rasplet koji Kukuriku koaliciji u 3. izbornoj jedinici ipak nije donio i ono jedno mjesto rezervirano za lepoglavskog gradonačelnika Marijana Škvarića.

Ankete provedene neposredno pred izbore, a koje su se u konačnici pokazale točnima, govorile su da će Kukuriku koaliciji u 3. izbornoj jedinici pripasti 10 mandata. Kako se gradonačelnik Marijan Škvarić na listi nalazio mjesto više, već tada se moglo pretpostaviti da će to 11. mjesto, u neku ruku, za gradonačelnika biti ukleto. No, neposredno pred izbore zbog gafa varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša i njegova brisanja s izborne liste, očekivali smo da će na njegovo mjesto na listi biti delegiran gradonačelnik Škvarić. Budući da se to nije dogodilo, ponovno neuvrštavanje gradonačelnika Škvarića na izgledno mjesto za ulazak u Sabor, pomalo je neugodno iznenadilo brojne Lepoglavčane.

Kad je Radimir Čačić postavljen na mjesto prvog dopredsjednika nove Vlade Republike Hrvatske, a njegovo mjesto u saborskim klupama zauzeo posljednji na listi Kukuriku koalicije u 3. izbornoj jedinici Dragutin Glavina, gradonačelnik Preloga, nekako je sve vuklo na zlu sreću kako za Lepoglavčana mjesta u Hrvatskom saboru nema.

Iako će oni bliži HNS-u tvrditi kako se raspodjela zastupničkih mandata znala od samog početka, događaji nakon izbora i rošade koje i danas pune medije bili su iznenađenje za svakoga. Je li zaista sve bilo prema planu i dogovoru prije izbora, nije ostalo jasno, ali činjenica kako se za taj saborski mandat nikako ne može uhvatiti lepoglavski gradonačelnik, ostaje pravi peh.

Međutim, situacija se nakon jednog zanimljivog događaja promijenila. Situacija, koja je u najmanju ruku komična iz mog kuta gledanja, ali u konačnici pravedna, zbila se nakon Fašnika! Naime, kada su maškare preuzele vlast u gradu te iščitavale tužbu i sva zlodjela Fašnika, jedna se optužba iz današnjeg kuta gledanja čini sudbonosnom te se posebno istaknula "Kriv je...i zato kaj nam gradonačelnik ne sedi v Saboru!".

Prema tradiciji, kada Fašnik izgori nad svojom lomačom s njime u prah odlaze i sve njegove nedaće i zla sreća koju je nam je donosio protekle godine. Ironično je pak i kad pričamo u kontekstu paljenja Fašnika s tom posebnom krivicom za koju su ga optužili da se Fašnik nikako nije dao zapaliti! Tek nakon trećeg pokušaja, kureći ga iznutra, Fašnik je izgorio, a u narednom tjednu kockice Kukuriku koalicije počele su se slagati u korist gradonačelnika Marijana Škvarića, koji će kao lepoglavski gradonačelnik i dugogodišnji član HNS-a, ipak u Hrvatski sabor. U saborske će klupe Kukuriku koalicije sjesti kao zamjena saborskom zastupniku Anđelku Topolovcu koji odlazi u upravu Narodnih novina.

Kako je došlo do toga? Nakon imenovanja državnih dužnosnika, na red su došla javna poduzeća te njihove uprave i nadzorni odbori. Prema koalicijskom dogovoru, pojedine resore dobio je HNS pa je tako na zatvorenom dijelu sjednice Vlada odlučila za predsjednika Uprave hrvatske elektroprivrede imenovati Zlatka Koračevića iz Bednje, bivšeg načelnika općine Bednja i zastupnika HNS-a u dva mandata u Hrvatskom saboru, u kojem je bio i na čelu saborskog Odbora za regionalni razvoj, šumarstvo i vodno gospodarstvo, a obnašao je dužnosti člana Odbora za financije i Odbora za poljoprivredu te bio predsjednik Savjeta za robne zalihe Republike Hrvatske. Nama pak je najpoznatiji kao direktor nekad velike i jake tvornice Lepa Lepoglava, koju je nažalost zadesila zla sudbina brojnih propalih hrvatskih poduzeća, a o čemu se već dosta s opravdanom gorčinom govorilo.

U sklopu planiranih rošada, kad gledamo našu regiju, varaždinskom su županu Predragu Štromaru namijenili mjesta u upravnom vijeću Hrvatskih voda te u nadzornom odboru JANAF-a čime se ponovno potvrđuje činjenica kako je HNS regionalna stranka jakih i kapacitiranih pojedinaca.

Gradonačelnik Marijan Škvarić tako je ulazak u Sabor dočekao u drugom gradonačelničkom mandatu, prethodno obnašajući funkciju predsjednika Gradskog vijeća. Za vrijeme njegovog vođenja, grad Lepoglava ostvario je svoje najveće uspjehe provođenjem brojnih projekata od kojih izdvajamo šest velikih EU projekata te niz drugih vrijednih projekata iz svih sektora djelovanja gradske uprave.

Što kaže gradonačelnik na ulazak u Hrvatski sabor nismo uspjeli saznati iz prve ruke jer prije prvih izjava želi pričekati polaganje službene zakletve.