Sub19092020

Posljednje izmjene04:07:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Politika Vijesti iz politike Ostalo KONFERENCIJA ZA MEDIJE HNS – LIBERALNI DEMOKRATI Nužna decentralizacija i izmjene zakona koji su u pitanje doveli funkcioniranje brojnih JLS-a pa tako i Grada Lepoglave

KONFERENCIJA ZA MEDIJE HNS – LIBERALNI DEMOKRATI Nužna decentralizacija i izmjene zakona koji su u pitanje doveli funkcioniranje brojnih JLS-a pa tako i Grada Lepoglave


O problemima Grada Lepoglave nastalih zbog gubitka gotovo polovice proračunskih prihoda, a uzrokovanih izmjenama Zakona o financiranju lokalne i regionalne samouprave, Zakona o porezu na dohodak i Zakona o brdsko – planinskom području govorilo se i na konferenciji za medije koju je u Varaždinu organizirala Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati.

Gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić ponovno je istaknuo da je Lepoglava, zbog navedenih izmjena zakona, u odnosu na proteklu godinu ostvarila pad prihoda od čak 47 posto.
- Namjera je možda bila dobra jer su neki općine i gradovi ostvarili povećanje sredstava budući da su ušli u potpomognuta područja. No, kada se u nešto uđe bez dobre pripreme i bez da se napravi kvalitetna simulacija onda se dogodi slučaj kakav je primjer Grada Lepoglave koji je, zahvaljujući tim mjerama, ostvario pad proračunskih prihoda. U odnosu na prošlu godinu taj pad iznosi 47% - istaknuo je gradonačelnik Škvarić naglasivši da je u 2014. godini izvorni proračun Grada Lepoglave bio 15 milijuna kuna, prošle godine 10 milijuna kuna, dok će ove godine biti tek 6 milijuna kuna.

- Kako netko, ako mu preko noći u jednoj godini proračun padne za 47 posto, može normalno funkcionirati. Kako izvršavati temeljne zakonske obveze koje imate, a to je isplata plaća koje u Gradu Lepoglavi nisu velike. Devet zaposlenih čini 6 posto ukupnog troška Grada. Morate dati dječjem vrtiću, knjižnici, morate financirati obveze prema vatrogascima, ulagati u sport i kulturu te se brinuti o razvoju grada – rekao je Škvarić istaknuvši da Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati neće dozvoliti da ubuduće mjere donesene na račun regionalne i lokalne samouprave.Gradonačelnik Škvarić je naglasio da u slučaju da su prije bile donesene ovakve izmjene zakona da Grad Lepoglava ne bi mogao napraviti poduzetničku zonu za koju je, bez pomoći s državne razine, samostalno kupovao parcele te je komunalno uredio. Dodao je i da Lepoglava ne bi ušla na UNESCO-ovu listu jer ne bi mogao revitalizirati svoju kulturu i baštinu te da ne bi bila prvi hrvatski grad s titulom Europskog grada sporta jer ne bi bilo ulaganja u sport. Također je kazao da bi bili ugroženi i ostali projekti kao što su uređenje dječjeg vrtića u Lepoglavi, projekt Tehnološkog centra drvne industrije niti u pripremi ne bi bio projekt Centra za posjetitelje.
- Za sve te projekte, što neki ne shvaćaju, treba imati sredstva za predfinanciranje i učešće. Ako nam ih uzmete ne možemo imati takvu akumulaciju sredstava da možemo to isfinancirati – pojasnio je Škvarić te istaknuo da se više nikad ne smije dopustiti da se bilo koje mjere rade bez dobre argumentacije i simulacije kojom će se utvrditi kako će to utjecati na pojedine jedinice lokalne samouprave. Najavio je da će HNS – liberalni demokrati potaknuti izmjene tih zakona.
- Zakon o brdsko planinskom području mora se promijeniti i kompenzirati se gubici koje imamo. Lepoglava je nakon deset godina prvi puta u proračunskom minusu i to ne mojom nesposobnošću kao gradonačelnika. Ići ćemo i u promjenu zakona kojom ćemo promijeniti kategorije indeksacije o kojoj ovisi hoćete li ući u kategoriju potpomognutih područja – rekao je Škvarić te poručio da upravo gradonačelnici i načelnici najbolje znaju što je potrebno za razvoj njihovih sredina te da je sjever u mnogočemu diskriminiran u odnosu na ostatak Hrvatske.
O sličnim je problemima u kojima se našla Općina Radoboj govorio njen načelnik te predsjednik ŽO HNS-a Krapinsko - zagorske županije i Sjeverozapadnog hrvatskog regionalnog saveza Hrvatske narodne stranke Anđelko Topolovec.

Marija Puh, HNS-ova saborska zastupnica iz Krapinsko - zagorske županije, je pak podsjetila na HNS-ove zakonske prijedloge i amandmane na proračun i pritom istaknula kako će se HNS i dalje zalagati za ravnomjeran razvoj.

Da je decentralizacija nužnost, naglasio je Matija Posavec, predsjednik Središnjeg odbora HNS-a i župan Međimurske županije. Želimo da, rekao je Posavec, gradovi i općine rješavaju probleme svoji građana, a ne da oni moraju po rješenja odlaziti u Zagreb. Također je upozorio na problem neraspisivanja natječaja za korištenje značajnih sredstva Europske unije koja su namijenjena Hrvatskoj kao novoj članici.
- Čekamo da nam se pruži šansa da koristimo ta sredstva – poručio je Posavec dok je saborski zastupnik i gradonačelnik Ivanca - Milorad Batinić, između ostalog, rekao da su gradovi i općine najbliža doticajna točka s građanima i da s toga moraju imati veće ovlasti.
- Ne tražimo mi više novca za sebe, nego tražimo ovlasti da prvi možemo pomoći građanima, a ne da moramo čekati da netko u Zagrebu odluči kad će i hoće li nam odobriti određene zahtjeve – rekao je Batinić dodvaši da se jedino decentralizacijom građanima mogu omogućiti jednake šanse.