Sri03062020

Posljednje izmjene06:28:52 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Sport Vijesti iz sporta Ostalo SKUPŠTINA Ivica Rudec novi je predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Lepoglave

SKUPŠTINA Ivica Rudec novi je predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Lepoglave


Na čelu Zajednice sportskih udruga grada Lepoglave u naredne će četiri godine biti Ivica Rudec, odlučeno je na održanoj Skupštini ZSUGL. Njegovu su kandidaturu, koja je bila ujedno i jedina kandidatura za predsjednika, podržali svi članovi Skupštine čime je nakon 2002. godine došlo do smjene na čelu Zajednice koju je u posljednja tri mandata vodio Stjepan Ficko.

Skupština je izabrala i dva potpredsjednika Zajednice – Vladimira Ivanušu (Karate klub Lepoglava) i Željka Hutena (Kuglački klub Lepoglava) te članove Izvršnog odbora u koji su ušli: Ivan Jug (NK Lepoglava), Zoran Druško (RK Concordia), Vladimir Ivanuša (Karate klub Lepoglava), Željko Huten (Kuglački klub Lepoglava), Ivan Štefičar (PD Pusti duh), Josip Sever (TK Lepoglava), Marko Vrtar (USR Lepoglava), Mario Galinec (USR Višnjica), Mario Jug (USR Žarovnica), Ivica Rudec (KIMN Lepoglava), Danijel Kihas (ŽNK Lepoglava), Zlatko Bajsić (Košarkaški klub Lepoglava) i Mario Musulin (SPK Direkt).

- U rad Zajednice uključen sam 13 godina tako da imam potrebno iskustvo za obnašati predsjedničku funkciju. Planiram da Zajednica sa mnom na čelu nastavi suradnju s Gradom Lepoglavom. Iskoristit ćemo iskustvo zamjenika gradonačelnika u dobivanju sredstava iz fondova Europske unije i tako aktivirati dodatne izvore financiranja. Koristi ćemo pri tom i usluge Projektno – razvojnog ureda. Pokrenut ćemo i inicijativu za izgradnju dvorane za kuglanje – najavio je smjernice djelovanja novoizabrani predsjednik Ivica Rudec.

Članovi Skupštine jednoglasno su prihvatili sva podnesena izvješća - kako ona o radu tako i financijska izvješća. Prije samog glasanja izvješća su podnijeli dosadašnji predsjednik Zajednice Stjepan Ficko i tajnik Damir Kužir. Pri tom se Stjepan Ficko osvrnuo na pričanja kako je revizija u Zajednici otkrila značajne nepravilnosti.
- U Hrvatskoj je obavljena revizija u 52 zajednice sportskih udruga i sve one dobile su, kao i lepoglavska, istovjetno mišljenje. U svakoj od njih pronađene su neke nepravilnosti za koje su svima dane smjernice kako ih otkloniti. Nikakav prekršajni  postupak prema Zajednici i odgovornim osobama nije proveden. Neistinite su tvrdnje i o velikoj novčanoj kazni – rekao je Ficko dodavši kako su Izvršni i Nadzorni odbor Zajednice prihvatili obrazloženje da je do nepravilnosti, ali ne i gubitaka sredstava, došlo zbog nestručno obavljenog posla odnosno zbog neuvažavanja odredaba o vođenju financijskog poslovanja neprofitnih organizacija od strane osobe koja je do tada vodila knjigovodstvo Zajednice.

- Visina financijskih sredstava koja se ulažu u sport često je kritizirana u nesportskim krugovima. Neobjektivnim prikazivanjem strukture prihoda i rashoda te nepriznavanjem rada sportskih djelatnika i sportskih postignuća stavlja nas u kontekst velikih i beskorisnih proračunskih potrošača. Pri tom se, primjerice, ne spominje da Zajednica vlastitim prihodima ostvari 30 posto sredstava od ukupnog iznosa njenog proračuna – istaknuo je Ficko prozvavši bivšeg predsjednika Gradskog vijeća Željka Šoštarića za nanošenje štete Zajednici. Spočitao mu je Ficko najavu smanjenja doticaja sredstava iz gradskog proračuna Zajednici pitajući se što bi se dogodilo sa sportom u Lepoglavi da je uspio u svojim naumima.
- Žao mi je da se nakon svega što smo postigli, iznose neistine – zaključio je Ficko.

O odnosu Grada Lepoglave i Zajednice govorili su gosti Skupštine. Predsjednik Gradskog vijeća grada Lepoglave Robert Maček istaknuo je kako će zajednica i dalje imati podršku Gradskog vijeća koje u njegovom mandatu neće propitkivati rad Zajednice tražeći dokaze o kriminalnim radnjama.
- Nećemo donositi zaključke da je nešto kriminal ili nije. Gradsko vijeće neće podupirati kriminal niti će samoinicijativno o tome donositi zaključke, za to postoje druge institucije – rekao je Maček.

Skupštini se obratio i prvi čovjek grada Lepoglave, gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuvši kako Grad Lepoglava u velikoj mjeri podupire razvoj sporta na gradskom području što dokazuje da je ove godine Zajednica sportskih udruga grada Lepoglave iz gradskog proračuna dobila 750.000 kuna.
- Sport više nije sredstvo za gubljenje viška kilograma, već važan čimbenik u podizanju kvalitete života. Posljednjih 12 godina u Zajednici se radilo kvalitetno s puno samoprijegora pojedinaca koji su žrtvovali svoje slobodno vrijeme utkavši ga u razvoj sporta na gradskom području. Pri tom nije izostala gradska potpora koja je prije 12 godina iznosila 100.000 kuna, da bi se u mojem mandatu na mjestu gradonačelnika podigla na današnjih 750.000 kuna – istaknuo je gradonačelnik Škvarić uz kojeg je Skupštini nazočio i njegov zamjenik Hrvoje Kovač.

Na kraju Skupštine Zajednica se na dosadašnjem radu i postignutim rezultatima zahvalila dosadašnjem predsjedniku Stjepanu Ficku poklonivši mu bicikl.